Îți vopsești părul de 6 ori pe an? Riști să faci cancer la sân

Dacă te vopsesti prea des pe păr riști să faci cancer la sân

Îngrijirea părului e una dintre cele mai mari preocupări ale femeilor care vor să arate cu adevărat bine.Foarte puține mai sunt cele care ajung la vârstă matură fără să-și vopsească părul, fie la salon, fie acasă. Atenție însă! Profesorul Kefal Mokbel, un celebru medic de la spitalul 'Princess Grace' din Londra, Anglia, avertizează asupra faptului că este o legătură directă între colorarea podoabei capilare și riscul crescut de a face cancer de sân.

Citește și: Terapia cu celule stem mezenchimale face bine la articulații

Medicul de la spitalul „Princess Grace Hospital” din Londra, profesorul Kefah Mokbel a studiat istoria bolii pacientelor care suferă de cancer mamar și a ajuns la concluzia că femeile cu părul vopsit sunt diagnosticate mai frecvent (cu 14%) cu această maladie, a informat faimoasa publicație „The Times”. „Cercetările noastre au demonstrat corelația statistică dintre acțiunea coloranților pentru păr și apariția maladiei oncologice a glandei mamare. Eu recomand ca vopsirea părului să se facă de maxim cinci ori pe ani. Dacă își vopsești părul de mai mult de șase ori pe an, este necesar un examen medical regulat la specialist, pentru prevenirea apariției tumorilor mamare”, a declarat profesorul.Potrivit lui Mokbel, cel mai bine este să alegi vopseaua de păr cu cea mai mică concentrație de amine aromatice. Iar vopselele pe bază de ingrediente vegetale naturale, precum măceșul sau reventul sunt cea mai bună alegere deoarece nu prezintă pericol pentru sănătate.

Ce vopsea de păr să eviți?

Există mai multe tipuri de vopsea de păr: şampon cu nuanţator, vopsea semipermanentă şi vopsea permanentă. Dintre acestea, cea mai dăunătoare pentru sănătatea firului de păr este vopseaua permanentă. Vopseaua permanentă are in compoziţie perhidrol şi amoniac. Cu toate că perhidrolul conţinut astăzi de vopselele din comerţ nu mai este la fel de agresiv ca acum căteva decenii, o concentraţie prea mare poate fi nocivă pentru firul de păr şi pentru scalp. Ideală este concentraţia de 6%” Totuşi, fiecare femeie in parte trebuie să îşi aleagă concentraţia potrivită tipului de păr.

Astfel, pentru părul gras este acceptată o concentraţie mai mare de 6%, deoarece perhidrolul scade secreţia de sebum, părul devenind mai uscat. Dacă insă părul tău este uscat şi se rupe uşor, este indicat să folosești o vopsea de păr cu o concentraţie mică de oxidant, in caz contrar firul de păr degradăndu-se şi mai mult. Nu folosiţi decolorant sub formă de pudră, deoarece acesta are o cantitate foarte mare de oxidant și dăunează sănătății din cauza substanțelor chimice. Iar in cazul in care suferi de dermatită seboreică (mătreaţă, coji) sau iritaţii ale scalpului, cel mai bine este să renunţaţi la vopsirea părului.

Femeile însărcinate nu trebuie să se vopsească

Femeile gravide ar trebui să uite de vopsirea părului pe tot timpul sarcinii. Unele dintre substanţele nocive din vopseaua de păr trec în sânge şi ajung apoi la făt, punându-i in pericol sănătatea. Dacă totuşi nu vrei să renunţi la vopsirea părului nici măcar pentru nouă luni, este indicat să optaţi pentru vopseaua pe bază de plante, cum este Henna. Mai ai și varianta vopsitului prin metode bătrânești, cu infuzie de foi de ceapă sau cu cea din frunze de nuc.

Citește și: