Dacă îți rozi unghiile, să știi că acesta este un gest involuntar. De aceea voința persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri. Există însă o metodă care acționează mai presus de voința personală. Și reușește să pună capăt roaderii unghiilor. Este vorba despre aplicarea unei soluții cu gust foarte amar. Care are o acțiune repulsivă, împiedicând imediat gestul respectiv.

Unghiile te trădează

Aspectul unghiilor ne poate oferi indicii despre starea noastră de sănătate. Modificările unghiilor pot semnala numeroase probleme de sănătate. De la carențe de vitamine și minerale, anemie, infecții fungice (onicomicoză) până la tulburări nervoase de tipul onicofagiei sau chiar afecțiuni grave de genul diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare.

De exemplu, petele albe de pe unghii pot semnala o infecție fungică. Dar totodată pot fi și semnul unor afecțiuni renale. Dacă unghiile devin albicioase pe întreaga suprafață, acesta poate fi indiciul că ficatul este în suferință. Dacă unghiile cresc curbate în interior, este posibil să suferi de tiroidă sau boli de inimă. În ceea ce privește onicofagia, aceasta nu este doar o problemă de natură estetică. Ci devine o tulburare comportamentală cu consecințe atât asupra stării de sănătate, cât și a vieții sociale.

Onicofagia e mai mult decât un gest obsesiv 

În majoritatea cazurilor, obiceiul roaderii unghiilor debutează în copilărie. Până la 70% dintre copii își rod unghiile sau obișnuiesc să țină degetul în gură din cauza plictiselii, foamei sau ca mijloc de autoliniștire. În rândul celorlalte categorii de vârstă, frecvența acestui obicei scade treptat, fiind întâlnit la o treime dintre adulți. Consecințele onicofagiei sunt cât se poate de serioase. Unii își maltratează propriile unghii până la sânge, ajungând să-și roadă unghiile chiar și în somn.

Din cauza acestui obicei, vârfurile degetelor sunt inflamate și foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne și au un aspect urât. Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecții la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură și invers. În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate și roșii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecții ale gingiilor și favorizează apariția cariilor. 

Pe plan psihologic, onicofagia influențează în mod negativ calitatea vieții persoanelor afectate, care conștientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relațiile sociale.

Îți rozi unghiile? Așa te oprești

Metoda clasică și cu o eficiență incontestabilă în oprirea roaderii unghiilor constă în aplicarea unei soluții cu gust foarte amar, care are o funcție repulsivă, împiedicând imediat obiceiul respectiv. Aplicată zilnic pe întreaga unghie și pe cuticule, soluția amară dă rezultate în scurt timp. În trei săptămâni, unghiile pot deveni din nou mai lungi și mai frumoase. Psihologii spun despre o astfel de soluție, care este fără culoare și fără miros, că acționează precum un gardian invizibil și reprezintă puterea voinței într-o sticluță. Cu ajutorul acestei soluții, femeile pot începe din nou să se bucure de aspectul frumos și îngrijit al unghiilor, iar bărbații pot depăși jena de a-și roade unghiile.

În cazul copiilor și adolescenților care au obiceiul de a-și roade unghiile sau de a ține degetul în gură, mamele pot găsi foarte folositor un astfel de produs cu gust amar. Agenții extrem de amari din compoziția soluției sunt siguri în administrarea la copii, dacă produsul este utilizat conform instrucțiunilor. Pentru rezultate bune, soluția amară trebuie aplicată cu regularitate. Este important să aveţi la îndemână o sticluţă până ce veţi renunţa complet la obiceiul roaderii unghiilor, iar copiii se vor dezobișnui de a ține degetul în gură. Dacă obișnuiești să îți rozi unghiile și vrei să scapi de acest obicei, detalii găsești pe www.qlife.ro.

Sursa foto: Flickr.com