O lingură de praf de copt poate fi înlocuită cu:

  • 1/3 lingură de bicarbonat de sodiu și ½ lingură de bitartrat de potasiu (sau cremă de tartar – o sare acidă, sub formă de pudră albă, folosită pentru afânarea aluaturilor);
  • 1/4 lingură de bicarbonat de sodiu și ½ cană de iaurt;
  • bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie sau puțin oțet.

Untul poate fi înlocuit cu:

  • margarină, dacă nu este vorba de un aluat pretențios;
  • ulei de cocos, doar pentru aluatul care trebuie copt;
  • ulei de floarea soarelui, doar dacă în rețetă este menționat că trebuie să folosești unt topit.

O cană de lapte bătut poate fi înlocuit cu:

  • o cană de lapte dulce gras în care se adaugă o lingură de zeamă de lămâie (se combină cele două ingrediente și se lasă 5 minute înainte de a le folosi)

O cană de smântâna poate fi înlocuită cu:

  • o cană de lapte dulce gras și una sau două linguri de unt;
  • 3 linguri de ulei și o ceașcă de lapte dulce;
  • o cană de iaurt gras ușor îndulcit cu puțin zahăr.

Cacaua poate fi înlocuită cu:

  • ciocolată amăruie dată pe răzătoare;

Un ou întreg poate fi înlocuit cu:

  • 3 albușuri, dacă aluatul sau crema permite acest lucru;
  • un albuș de ou și o linguriță de maioneză vegetală;
  • 1 lingură de semințe de in zdrobite fin și 3 linguri de apă caldă (doar pentru aluaturi)

Mierea poate fi înlocuită cu:

  • un amestec de zahăr brun și o cantitate redusă de apă, atât cât să obții consistența mierii.

Laptele dulce poate fi înlocuit cu:

  • lapte praf dizolvat în apă, conform instucțiunilor de pe etichetă.

Zahărul alb poate fi înlocuit cu:

  • zahăr brun, păstrând cantitatea menționată în rețetă;
  • 3 linguri de sirop de arțar la o cană de zahăr.

Iaurtul poate fi înlocuit cu:

  • lapte bătut, ușor acrit cu puțină zeamă de lămâie, dacă este prea dulce;
  • brânză proaspătă de vaci;
  • smântână degresată.

Făina cu agent de creștere poate fi înlocuită cu:

  • făină obișnuită la care adaugi puțină sare și puțin praf de copt.