Ioan Fierbe Piatră cere respectul cuvenit. Altminteri, se răzbună

Ioan Fierbe Piatra

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorita pe 25 mai. Această zi este cunoscută în popor şi sub numele de Ioan Fierbe Piatră. Oamenilor li se recomanda să nu lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. În acest an, coincide cu Praznicul Înălțării Domnului.

Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care „Întâia și a doua Aflare' pe 24 februarie, în vreme ce a treia e celebrată pe 25 mai.

Obiceiurile lui Ioan Fierbe Piatră

La 25 mai se serbează a treia Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment care marchează și începutul sărbă­torilor de vară. Există o legendă potrivit căreia Sfântul Ioan era un tânăr sărac ademenit de o femeie foarte frumoasă, căruia Dumnezeu îi pre­schimbase capul cu al unei oi, pentru a-l feri de păcat. Capul tăiat şi lepădat de fecior, a fost descoperit într-o zi de 25 mai. De atunci Biserica serbează Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătorii i se mai spune în calendarul popular şi Ioan Fierbe Piatră, cunoscut ca apărător de rele şi durere. De ziua lui, oamenii nu trebuie să lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. Se mai spunea că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, des­cărcând-o în alte părţi, adeseori în livada celui ce-i necinstise sărbătoarea. Cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat Ioan Fierbe Piatră, altminteri existând risc mare de a apărea cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.

 

Sursa foto: 123rf.com