Învierea sufletului, un miracol care întărește credința

Învierea sufletului, un miracol care întărește credința

Învierea lui Iisus Hristos este considerată de biserică cel mai mare miracol biblic și dovada supremă că sufletele credincioșilor se vor mântui. Dar învierea sufletului nu este specifică doar lumii creștine. Ea este prezentă în toate marile culturi ale lumii și în cadrul unor sisteme religioase departe de credința monoteistă.  

 „Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine are viaţă veşnică. Eu sunt În­vierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac.' Acestea sunt cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care a propovăduit, de-a lungul întregii sale vieți, învierea sufletului în Împărăția Domnului.

Credința creștină promite viața veșnică după moarte celor care respectă spiritul și învățăturile lui Dumnezeu. Nu întâmplător, Iisus a rechemat din morți sufletele unor tineri fără păcate, pentru a arăta lumii că învierea sufletului este posibilă și că aceasta este, poate, cea mai frumoasă răsplată pe care o poate primi un creștin.

Cu toate acestea, credința în Dumnezeu nu este singura care promite învierea. În multe alte culturi, mult mai vechi decât creștinismul, cel mai mare miracol și cea mai mare promisiune făcută de divinitate este înfrângerea morții și reînvierea sufletului.

Osiris, învierea sufletului și trecerea în lumea zeilor

Iisus s-a ridicat din mormânt, așa cum făcuse legământ tuturor celor care l-au urmat, și a arătat lumii că este Fiul Domnului și Mântuitorul oamenilor. Cu multe secole înaintea Sa, legendele străvechi din Egipt, din Asia sau Grecia antică păstrează mărturii conform cărora zeități puternice, dar și ființe pământene trec în neființă și se întorc la viață pentru a-și împlini destinul.

Pentru vechii egipteni, Osiris era una dintre cele mai puternice zeități, care a înfrânt moartea de două ori, cu ajutorul devotamentului soției sale, Isis. Legenda spune că, la începuturi, Osiris era un om, ca toți ceilalți.

Omorât de dușmanul său de temut, el este adus dintre morți de Isis cu ajutorul unei vrăji puternice. A doua oară, când rivalul său reușește iar să îl ucidă, el revine la viață datorită iubirii și devotamentului pe care i-l purta Isis.

Impresionați de durerea tinerei, zeii îl învie pe Osiris și îl înzestrează cu toate atributele unui zeu nemuritor.

Odin și sacrificiul suprem

Părintele mitologiei nordice, Odin este considerat zeul înțelepciunii și al cunoașterii, dar și zeul morții și al războiului. El dobândește nemurirea și un loc printre zeii atotputernici în urma unui sacrificiu de care puțini sunt capabili.

Odin s-a spânzurat de Copacul Înțelepciunii și s-a împuns singur cu o suliță pentru a câștiga bunăvoința divină. Astfel, a obținut cunoașterea universală și un corp nemuritor. Deși sacrificiul lui ar putea fi comparat cu acela al lui Iisus Hristos, motivele au fost cu totul altele.

Dacă Odin și-a luat viața pentru a renaște puternic și nemuritor, Iisus și-a dat viața pentru a ispăși păcatele tuturor creștinilor.

Învierea după Zarathrustra

În vechea Persie, profetul Zarathrustra concepe și răspândește printre adepții lui zoroastrismul, un sistem filosofic religios bazat pe credința într-un singur Dumnezeu, atotputernic. Divinitate supremă, Ahura Mazda era considerat creatorul Universului, stăpânul adevărului și al ordinii.

Zarathrustra profețea că Ahura Mazda va trimite pe pământ un Mântuitor, Saoshyant, care va purifica lumea și va învia morții, iar toate sufletele pierdute vor intra în Rai, alături de Dumnezeul lor.

Se spune că Zarathrustra vorbea adesea despre Mântuitorul care va fi născut pe pământ, de către o fecioară, și că va trăi printre oameni 30 de ani pentru a împlini voința Tatălui Său Suprem.

Vechii persani credeau în învierea sufletului morților și în viața veșnică într-o lume perfectă, în care nu exista răul și haosul. Între zoroastrism și creștinism există numeroase paralele, dar adepții acestei religii vechi au fost persecutați de triburile musulmane, iar credința lor s-a pierdut în timpul Evului Mediu.

sursa foto: 123rf.com