Cum îți înveți copilul să doarmă singur. Sfaturile psihologului

Cum îți înveți copilul să doarmă singur: Stabilește reguli clare

Copiii ar trebui să-și dezvolte capacitatea de a se liniști și de a putea sta singuri. Ei vor învăța, cu timpul, să-și controleze temerile. Este o parte a drumului lor către independență. Află cum îți înveți copilul să doarmă singur.

Nu este dificil să-ți înveți copilul să doarmă singur. Totuși, unii vor face asta mai repede, alții mai târziu. Depinde și de personalitatea copilului, dar și de cum pun părinții problema.

Cum îți înveți copilul să doarmă singur: Începe când e mic

Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că bebelușul trebuie obișnuit de mic să doarmă singur, cât încă nu apar temerile. Dă mărturie despre cum a procedat ea când a fost în această situație: 'am culcat-o pe fiica mea singură de la 8 luni. Am avut dispozitivul prin care auzeam tot ce se întmplă în camera ei. Alergam să o liniștesc atunci când plângea. Există un disconfort din acest punct de vedere, mai ales atunci când alăptezi, dar există și alte avantaje. Ai intimitate cu soțul. Mai poți să-l trimiți pe el să liniștească bebelușul și tu să dormi în continuare'.

Totuși, nu sunt foarte multe familii care urmează acest model. Cei mai mulți își lasă copilul să doarmă mult timp cu ei. Alții îi pun în camera lor, dar, după o anumită vârstă, încep să aibă coșmaruri și revin în camera părinților.

Citește și: Cum înveți copilul să facă la oliță într-un weekend prelungit

Cum îți înveți copilul să doarmă singur: Stabilește reguli clare

Pentru ca să-ți înveți copilul să doarmă singur, stabilește regul clare. Va adormi singur. Vei pleca din camera lui, dar vei reveni după 10 minute, dacă nu adoarme. Nu ceda șantajului dacă te strigă. Revino doar după ce timpul a expirat și stai cu el două minute să-l liniștești. Nu te așeza în pat cu el. Trebuie să înțeleagă faptul că va dormi singur. Apoi, revino de câte ori e nevoie la acest interval până va adormi. Gradat, pe parcursul a mai multe seri, se va obișnui. Va trebui să înțeleagă și că, dacă se trezește noaptea, nu trebuie să iasă din cameră și să vină la voi. Dacă are un coșmar în timpul nopții, tu sau soțul veți merge la el să-l liniștiți. Poți să-l răsplătești dacă totul este bine, dar adevărata motivație ar fi câștigarea independenței. Îi poți oferi stickere sau după o săptămână în care lucrurile au mers bine – o recompensă mai mare. De exemplu, veți merge împreună într-un loc preferat de el.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com