Introducerea uniformei în școli, impusă prin lege

Uniforma școlară. Copii în uniformă se dau în leagăn

Elevii din întreaga țară ar putea fi obligați să poarte uniformă școlară, dacă se va aproba un nou proiect de lege. Introducerea uniformei în școli ar putea masca discrepanțele de statut financiar dintre elevi, crede deputatul Cătălin Radulescu, cel care a inițiat proiectul de lege.

Introducerea uniformei în școli, după 27 de ani de pauză

„În ultimii 25 de ani, s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte dintre cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are ca urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii“, se arată în expunerea de motive a legii.

De ce sunt importante uniformele școlare

Specialiştii în Educaţie afirmă că introducerea uniformei în şcoli nu este o idee rea, dar asta doar în condiţiile în care costurile ar fi acoperite de autorităţile statului. Altfel, s-ar încălca principiul constituţional al gratuităţii accesului la învăţământul de stat, afirmă site-ul portalinvatamant.ro.

Introducerea uniformei în școli, subiect controversat

Subiectul uniformelor este unul intens dezbătut de-a lungul timpului. Unii părinți, profesori și, mai ales, elevi se opun. Argumentează că acestea aduc aminte de perioada comunismului. Alții le consideră bine venite și că ar putea ajuta la ridicarea nivelului procesului educațional.

”Scopul uniformei școlare este de a responsabiliza elevii față de studii, pentru a crea o atmosferă specifică învățământului, mai ales disciplinei), dar și pentru a promova armonia și egalitatea între colegi”, este părerea psihoterapeutului Cristina Ion-Rădulescu care adaugă că introducerea uniformei în școli le-ar puteada elevilor sentimentul de apartenență la un grup (fie el și școlar). Prin uniforme, se dorește reducerea agresivității elevilor. Copiii nu mai sunt marginalizați pentru nu au haine de firmă sau criticați și batjocoriți pentru gusturile lor. Sunt eliminate în felul acesta barierele economice și sociale dintre elevi.

Psihoterapeutul observă și anumite neajunsuri pe care le-ar avea introducerea uniformei în școli:sufocarea idividualității. Mai ales adolescenții vor simți nevoia iasă în evidență altfel (fie prin păr vopsit în culori stridente, fie prin accesorii ieșite din comun, piercinguri etc.).

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

 

 

 

Loading...