Numită și boala celiacă sau celiachie, intoleranța la gluten face parte din rândul bolilor autoimune, alături de lupus, sclerodermie și chiar diabet de tip I. Cum se manifestă intoleranța la gluten? De multe ori, această afecțiune poate fi asimptomatică, însă nu înseamnă că pacientul nu este alergic la gluten. De aceea, specialiștii în nutriție recomandă efectuarea unor teste de anticorpi în paralel cu efectuarea endoscopiei digestive.

O serie de simptome conduc la acest diagnostic: balonare, flatulență, durere abdominală, constipație, dureri de cap, oboseală sau indigestie.

„Anticorpii, atunci când sunt confuzi, atacă organismul în locul individului intrus. Aceasta este pe scurt definiția unei boli autoimune. Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienții specifici în concentrațiile optime, consumă energie aberant, produc în exces și nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc și mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid. Cu alte cuvinte, disfuncțiile celulei afectează în mod direct mecanismele apetitului și metabolismului. De aceea, pentru a iniția procesul de slăbire este nevoie ca celulele să fie sănătoase și să li se asigure o anumită concentrație optimă de micronutrienți”, explică Dr. Horațiu Albu, specialist în nutriția ortomoleculară și master în biologia moleculară a cancerului.

Răspunsul la întrebarea legată de lupta cu kilogramele în plus se află chiar în intestinul subțire! Ei bine, la persoanele cu predispoziție genetică de intolerență la gluten, ingestia acestuia dă startul unei reacții autoimune la nivelul intestinului subțire, care determină deteriorarea mucoasei intestinale. Prin urmare, se înregistrează o absorbție scazută a elementelor nutritive în organism, asimilarea defectuoasă a acestora generând un dezechilibru nutrițional major. Corpul luptă să producă energie pentru a menține funcțiile organismului vitale, însă atunci când nu găsește ce să transforme în energie, depozitează grasime ca energie potenială. De aici intervine și oboseala cronică.

 

O cauză importantă: regimul de masă nediversificat

De cele mai multe ori, intoleranța la gluten apare ca urmare a unui regim de masă nediversificat, astfel încât organismul începe să opună rezistență, existând chiar dereglări de digestie. Anticorpii devin confunzi la pătrunderea glutenului în stomac și declanșează alarma de urgență, astfel că micii perișori ai stomacului acționează chiar împotriva acestuia.

 

Soluții alimentare de salvare

„Lipsa enzimelor esențiale din stomac favorizează apariția procesului de îngrășare. Dacă se renunță la paste, cereale, pâine, deserturi și optica se schimbă spre fructe, legume, cel cu intoleranță la gluten va simți și o scădere în greutate. Practic, faci pace cu dușmanul. Și chiar și așa, tot ești mai câștigat pentru că acum există și pâine fără gluten. Reîntorcându-ne la natură, totul devine mai simplu, cu cât avem mai puține alegeri de făcut, cu atât suntem mai sănătoși!”, adaugă Dr. Albu.

 

Credit foto: Shutterstock