Care vor fi criteriile după care dv veți juriza participantii la show-ul MasterChef?

Nu cred într-un set de criterii prestabilit! Cred cu tărie că jurizarea se bazează pe echilibru. Este vorba de combinația dintre gust și prezentare. Nu mă aștept ca un concurent să puncteze 10 în ambele categorii, dar mă aștept să regăsesc acel echilibru în farfurie. Doresc să pot găsi povestea preparatului.

 

Veți acorda atenție numai preparatelor culinare sau și personalității concurenților?

Noi punctăm preparatul, iar felul în care aceste este executat dictează cu prioritate. Acestea fiind zise, ne putem da seama dacă concurentul respectiv își va lăsa amprenta în gastronomie, după atitudinea acestuia când își prezintă preparatul. Pentru a avea o carieră în acest domeniu, trebuie, cu siguranță, să ai anumite trăsături de caracter, cum ar fi perseverența, dorința de a fi cel mai bun…

 

Ce vă atrage pe dv. la o persoană, ce calități apreciați, ce vă face să legați o prietenie, o colaborare cu cineva?

Meseria pe care o practic cere, în primul rând, privirea, contează mult contactul vizual direct. Omul care mă privește în ochi îmi dă încredere. Apreciez foarte mult loialitatea, modestia și respectul. Aceste calități sunt printre cele mai importante pentru mine.

juratii MasterChef

Care este chimia dintre dv, jurații – Silviu Chelaru – Cosmin Tudoran – Joseph Hadad?

Cu falsă modestie aș zice că ne completăm foarte bine și veți vedea aceast lucru cât de curând (râde).

 

E adevărat că Chefii au orgolii foarte puternice? De ce credeți că se spune acest lucru despre această meserie?

Oamenii, în general, au orgolii puternice, și nu este neapărat ceva rău. Dorința de a te autodepăși, de a fi mai bun este extrem de importantă. Fiecare dintre noi caută să fie mai bun, să facă un preparat memorabil… și nu cred că este vorba de orgoliu, cred că este vorba de pasiune și de dedicare.

În afară de măiestria în gastronomie, pentru ce credeți dv. că vă mai apreciază oamenii? Pe ce trăsătură de-ale dv. mizați în relațiile cu ceilalți?

Gătitul este pasiunea mea și fac acest lucru de mulți ani. Nu am servit și nu voi servi un preparat dacă nu aș fi convins că este extrem de bun. Sunt, în primul rând, sincer cu mine și sunt sincer cu oamenii cu care lucrez și cu care interacționez.

Care sunt lucrurile care vă bucură simțurile acum?

Sincer, gătitul îmi bucură în continuare toate simțurile, poate mai abitir ca în prima zi. Sunt mereu avid să experimentez, să testez, să vin cu ceva nou.

 

Asociați câte un anotimp cu câte un oraș preferat, vă rugăm…

Primăvară – Haifa

Vară – Barcelona

Toamnă – New York

Iarnă – Marrakech

 

 Ce i-ați recomanda unui străin să viziteze în România, în București?

Neapărat să meargă în Bucovina și în Transilvania. În București, i-aș recomanda să viziteze Muzeul Satului, Ateneul Român, să savureze un preparat specific bucătăriei românești și să mă viziteze pe mine, la brasseria Caju, să stăm la povești culinare (râde).

 

Lucrurile care vă lipsesc acum sunt…

Nu-mi lipsește niciun lucru. Aș zice, totuși, că-mi lipsește timpul… Timpul pentru a găti, a sta cu copiii și a explora lumea.

 

Un lucru inutil pe care îl aveți acasă, dar de care nu va îndurați să vă despărțiți este…

În bucătărie, trebuie să ai toate ingredientele și ustensilele la îndemână. Nu-ți poți încărca bucătăria cu lucruri inutile. Cred că acest lucru și-a lăsat amprenta și în viața mea. Nu am neapărat lucruri inutile, sunt o fire pragmatică. Am însă un tablou cu… mine. Nu îmi place extraordinar de mult, însă îl apreciez pe cel care mi l-a făcut, așa că îl țin la loc de cinste, fără a avea cultul personalității.

 

 Un ingredient pe care l-ați folosit des în ultimul timp este…

Ras el Hanout,  un produs special, din Africa de Nord. Nu este un simplu condiment – este o îmbinare magică a 17 condimente. Am preluat aceasta rețetă de la familia mamei mele, din Maroc.

 

Fără ce nu poate trăi Joseph Hadad?

Nu aș putea trăi fără copiii mei, fără credință, fără bucătăria și echipa mea, fără ierburile aromatice și condimentele naturale. Toate aceste elemente mă împlinesc. Acestea sunt ingredientele vieții mele.

 

Foto: PRO TV