ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI e simbol de credință

În a doua zi a celei de-a doua luni din an are loc un eveniment important pentru întreaga creștinătate. Acum este marcat simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

Praznicul Împărătesc al Întâmpinării Domnului e sărbătoare veche. Însă și-a căpătat târziu rangul cuvenit. Se spune că, în 528, un cutremur a răpus multe vieți în ținutul Antiohiei. După 13 ani, a izbucnit o epidemie de ciumă în Constantinopol, ucigând mii de oameni zilnic. Așa că au început slujbe de izbăvire, cu precădere în timpul sărbătorii Întâmpinării Domnului. Tot răul s-a stins, așa că Biserica a ridi-cat la rang înalt acest moment de peste an. Tot acum se cinstește icoana Maicii Domnului, numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”, în care Maica Domnului este înfățișată fără Iisus, cu şapte săbii străpungându-i pieptul.

►Ce înseamnă

Sărbătoarea este cunoscută și ca Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau ca Ziua Lumânărilor, în ţările vestice, datorită obiceiului de a binecuvânta lumânările în această zi. Pe vremuri, fiecare femeie care a dat naștere unui copil era obligată ca, la 40 de zile după aceea, să se înfățișeze la templu și să aducă jertfă de mulțumire o pereche de turturele. Cum Iisus a venit pe lume la 25 decembrie, după 40 de zile, pe 2 februarie, a fost adus de Maica Sa la Templu, pentru a fi înfățișat lui Dumnezeu. Pruncul a fost răscumpărat prin jertfirea a două tur-turele, de către părinții Lui după trup, Iosif și Maria. Așa a rămas în cultul ortodox ceremonia prin care mama creștină își duce ncopilul la biserică la 40 de zile după naștere. Preotul iese în pridvor și citește rugăciuni de purificare. Apoi, ia copilul în brațe, intră în biserică și îl închină la icoane. Dacă e băiat, îl duce în altar, spre deosebire de fetițe, închinate doar în fața ușilor împărătești. Asta înseamnă că, din clipa în care copilul e dus la biserică, e dăruit lui Dumnezeu, urmând să-și dedice viața credinței.

ALUNGĂ-ȚI FRICILE!

În tradiția populară, Făurar își deschide evantaiul datinilor cu ziua Sfântului Trifon, pe 1 februarie, cunoscută și ca ziua lui Trif Nebunul. Despre acesta se spune că ar fi speriat-o pe Maica Domnului, în timp ce se îndrepta spre biserică, la 40 de zile după nașterea lui Iisus. Dar Sfântul Trifon este protectorul viilor și al livezilor. În aceeași zi cu Întâmpinarea Domnului, se serbează și Stretenia sau Ziua Ursului, când se fac previziuni meteorologice, în funcție de comportamentul lui Moș Martin. Se spune că dacă te ungi în această zi cu untură de urs, capeți puterea lui. Și cei ce suferă de sperietură se vindecă dacă sunt afumați cu păr ars de urs.

Loading...