Multe alimente, oricât de delicioase ar fi, sunt un pericol pentru populație, și mai ales pentru copii. Industria dulciurilor și a alimentelor semipreparate, precum pizza sau mezelurile, folosește multe ingrediente cancerigene, care favorizează apariția tumorilor sau a altor boli cronice digestive și hormonale.

 

Colorantul galben E110

I se mai spune și colorantul ”galben ca apusul”, dar denumirea lui romantică ascunde un pericol grav. E 110 este în topul listei cu ingrediente cancerigene și se găsește în tot felul de dulciuri, budinci și preparate de patiserie. Mare atenție la etichetă când cumpărați dulciuri din comerț!

Colorantul roșu E 123

La fel de periculos precum E110, colorantul roșu amarant este cancerigen și a fost deja interzis în SUA, Rusia și unele state ale Uniunii Europene. El se folosește tot în industria dulciurilor, dar și în brânzeturile procesate precum brânza topită.

Eritrozina E127, un alt colorant de culoare roșie

Câteva studii de referință au demonstrat că această substanță provoacă apariția tumorilor la animale, în special cancer al tiroidei. Se adaugă în alcool, dulciuri și sucuri de proveniență dubioasă.

Acidul benzoic și toți derivații săi

Chiar dacă nu sunt suficiente studii la ora actuală, cercetătorii americani au declarat acest acid cancerigen și a fost deja interzis în industria alimentară. Și în Europa se cunoaște pericolul din acest ingredient, dar este încă permis.

Ingrediente cancerigene de care trebuie să ne ferim

E 231 sau ortofenifenol

Este un conservant cancerigen, după cum arată unele studii din America, folosit adesea în conservarea citricelor și a produselor pe bază de citrice. Este interzis în SUA și Australia, dar încă permis în Europa.

Nitrații și nitriții catalogați de la E 249 la E 252

Studiile sunt în curs, dar există suficiente dovezi să ne temem că aceste substanțe se numără printre ingrediente cancerigene. Sunt folosite pe scară largă în Europa și la noi în procesarea mezelurilor și a brânzeturilor, precum și a preparatelor congelate.

Îndulcitorii zaharină și acetsulfam

Notați uneori pe etichete cu numerele de cod E 95 și E954, cei doi îndulcitori considerați multă vreme inofensivi, azi sunt trecuți pe lista ingredientelor posibil cancerigene. Aceștia sunt folosiți în special la sucuri, gumă de mestecat și în pudrele și cremele artificiale din prăjiturile de calitate slabă.

BHA și BHT, substanțe din familia butililor

Aceste două substanțe sunt un fel de grăsimi consistente, care au textura cerii și care sunt folosite la diverse preparate grase pentru a împiedica râncezirea lor. Conform unor studii din Carolina, SUA, cele două substanțe sunt considerate posibil cancerigene. Cu toate acestea, în Europa sunt încă permise, deoarece studiile de la noi nu au stabilit o legătură directă între efectele acestor substanțe și apariția unor tumori la animale.

sursa foto: 123rf.com