Infertilitatea poate duce la probleme în cuplu

Infertilitatea poate duce la probleme în cuplu

După ani de încercări de a avea un copil te poți simți dezamăgită, tristă, frustrată. Fie te simți vinovată, fie ești tentată să consideri că soțul tău greșește. Tensiunea plutește în aer și, oricum ar fi, situația nu e deloc roză atunci când lupți cu infertilitatea.

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că infertilitatea poate „să unească teribil de mult un cuplu sau, dimpotrivă, să-l dezbine. Este nevoie de multă maturitate emoțională și de sprijin specializat pentru a reuși să treci prin această grea încercare'.

Infertilitatea, văzută ca doliu

Orice cuplu infertil se confruntă cu o serie de probleme emoționale cum ar fi scăderea încrederii în Cristina Radulescu-Ion psihologsine (a fiecărui membru, dar, mai ales, a persoanei infertile), lipsa de speranţă, grave sentimente de vinovăție, afectarea modului în care se relaționează în cuplu, disperare și deznădejde. Cei doi percep această lipsă ca pe o pierdere. În psihoterapie, este denumită perioadă de doliu. Așa că nu te aștepta să îți vezi de viață mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și nu te speria. Este normal să treci prin momente dificile. Există mai multe etape ale doliului. Începe cu negarea, continuă cu furia (revolta), apoi urmează sentimentul de inutilitate, însoțit de teamă și resentimente, iar, în final, se termină cu resemnare și acceptare. În toată această perioadă, cuplul se poate izola și simte neputința de a discuta cu alte persoane despre problema pe care o are. Apare insatisfacția maritală și, de cele mai multe ori când femeile sunt cele afectate de infertilitate, ele devin geloase și au un spirit critic exacerbat.'

Sursa foto: 123rf.com