Infertilitatea este dureroasă și crează frustrări

Infertilitatea este dureroasă și crează frustrări

Am 38 de ani și de la o vreme mă simt foarte singură și fără niciun rost pe lume din cauză că nu am și eu un copil. Sunt căsătorită, dar lipsa copilului mă face foarte nefericită, furioasa și geloasă pe cele care au acest dar. Cum să fac să accept și să mă echilibrez emoțional?

Ionela Bărbulescu, e-mail

Sfatul psihoterapeutului

Dragă doamnă, lipsa unui copil este o problemă serioasă pentru multe cupluri, dar e necesar să înțelegeți că nu doar copilul dă rost vieții dvs. Vorbiți sincer cu partenerul dvs. despre ceea ce simțiți. Este perfect normal să vă simțiți tristă, deznădăjduită, stresată și nefericită, dar nu vă lăsați pradă sentimentelor de vinovăție și de autopedepsire. Învățați să practicați recunoștința, bucurați-vă de ceea ce aveți și renunțați la a vă mai compara cu alte cupluri.

Vă recomand cu multă căldură cartea „Noua terapie prin acceptare și angajament' de Steven Hayes și Spencer Smith. Deși pare o carte pentru specialiști, este o adevărată mină de aur pentru oricine. Vorbiti cu un terapeut sau cu un duhovnic, ventilați-vă trăirile, discerneți între ceea ce poate fi schimbat și ceea ce nu poate fi schimbat.

Căutați clinici de fertilitate, faceți estimări până unde doriți să mergeți și cât sunteți dispuși să investiți, căutați alternative, luați în calcul posibilitatea adopției. Învățați să vă bucurați de viață și lucruri bune vor apărea!