Infecțiile micotice la nivelul piciorului – cauze și metode de prevenție

Infecțiile micotice la nivelul piciorului se iau foarte ușor

Infecțiile micotice la nivelul piciorului sunt cele întâlnite probleme ale pielii și unghiilor de la picioare. Deseor, o infecție la nivelul unghiei crește riscul de a dezvolta și o infecție la nivelul pielii și invers.

Dr. Adina Șerban, medic specialist dermatolog, atenționează că infecțiile micotice la nivelul piciorului lăsate netratate pot crea o poartă de intrare pentru infecții bacteriene. Acestea se pot extinde mai sus de zona piciorului. De aceea, trebuie luate măsuri încă din stadiu incipient, pentru a preveni eventuale complicații.

Citește și: Podiatria poate scădea numărul amputațiilor de picior diabetic cu până la 85%!

Infecțiile micotice la nivelul piciorului se iau foarte ușor

Contagiozitatea infecțiilor micotice la nivelul piciorului este mare. Ele se pot transmite atât la de la unghie la picior sau la alte locuri ale corpului în cadrul aceluiași individ, dar și de la un individ la altul. Cea mai frecventă modalitate de transmitere are loc prin încălțăminte sau prin suprafețe infectate (la duș, la bazin etc.).

Infecțiile micotice la nivelul piciorului. Riscul de recidivă

Dacă nu este depistată și tratată sursa infecției, riscul de recidivă este mare. În plus, tratate de cele mai multe ori cu superficialitate, infecțiile se cronicizează și produc atât consecințe estetice cu modificarea formei unghiei, cât și complicații medicale, însoțite de rezistența la tratament. Diagnosticul va fi stabilit clinic și confirmat prin examene de laborator ce constau în prelevarea unui fragment unghial sau unei scuame de la nivelul pielii, urmată de efectuarea unui examen micologic sau a unei culturi fungice', explică specialistul dermatolog.

Citește și: Uleiul esențial de cimbru și 20 de beneficii pentru organism

Factori care predispun la dezvoltarea infecțiilor micotice la nivelul piciorului

Infecțiile micotice la nivelul piciorului sunt întâlnite relativ frecvent. Apariția lor este legată de prezența din abundență a unor agenți patogeni. Aceștia pot coloniza chiar și pe pielea curată doar la simplul contact cu o suprafață contaminată. Piciorul, în special zona dintre degetele de la picioare, oferă mediul ideal pentru dezvoltarea unei infecții, permițând rădăcinilor ciupercii să pătrundă în țesuturile umede.

Există, desigur, o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta infecțiile micotice la nivelul piciorului:

Dr. Adina Șerban, specialist dermatologTranspirația excesivă a picioarelor este, cu siguranță, cea mai întâlnită cauză, urmată de existența la nivelul pielii a unor leziuni sau traumatisme unghiale. Nu în ultimul rând, vârsta poate avea un rol important, pacienții vârstnici fiind mai predispuși la dezvoltarea unor infecții micotice la picioare spre deosebire de cei mai tineri din cauza unei circulații periferice deficitare însoțită de un ritm de creștere unghială lent. Anumite boli – diabet, probleme de circulație, imunitate scăzută – sunt și ele asociate cu apariția unor astfel de infecții micotice', explică Dr. Adina Șerban.

Măsuri de prevenție ale infecțiilor micotice la nivelul piciorului

O bună igienă este primul și cel mai important pas de prevenire a infecției sau reinfecției.

Este esențială igiena zilnică a picioarelor, ștergerea foarte bine după baie a tălpilor și a spațiilor dintre degete, spălarea mâinilor după atingerea unei unghii infectate și dezinfectarea forfecuțelor/unghierelor după fiecare folosire. Este recomandată renunțarea la unghiile artificiale sau oja semipermanentă, precum și frecventarea saloanelor ce sterilizează după fiecare client ustensilele de pedichiură, inclusiv pilele de unghii', atenționează specialistul dermatolog.

Un rol important îl are și renunțarea la încălțămintea veche sau dezinfectarea ei frecventă cu sprayuri sau pudre antimicotice. Chiar și pantofii noi cumpărați este ideal să fie dezinfectați cu sprayuri sau pudre antimicotice. Este de evitat transpirația prin purtarea de șosete cu putere mare de absorbție, fiind recomandată utilizarea de pantofi confecționați din materiale ce favorizează transpirația să se evapore. Pentru a preveni apariția unor infecții este de evitat și mersul cu picioarele goale pe cât este posibil, mai ales la piscină, la bazinul de înot sau în vestiare/dușuri.

În cazul în care în ciuda măsurilor de prevenție o infecție se dezvoltă, este esențială prezentarea la medicul dermatolog odată cu apariția primelor simptome.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com