Începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii catolici

Începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii catolici

În acest an, începând cu data de 20 martie, când se sărbătoresc Floriile, credincioșii catolici de pretutindeni intră în ultima și cea mai importantă săptămână din Postul Mare, cea care precede Sfânta Sărbătoare a Paștilor. Este vorba despre Săptămâna Patimilor.

Cu cât se apropie Sfintele Paști, cu atât se intensifică profunzimea trăirilor creștinești. Iar Săptămâna Mare sau a Patimilor are rostul ei.

Săptămâna Patimilor trebuie respectată

Cele șapte zile care preced momentul Învierii reprezintă o perioadă de doliu, plină de căință, cu rolul de a readuce în centrul atenției credincioșilor chinurile la care a fost supus Mântuitorul Iisus pentru oameni și păcatele lor. Această săptămână a patimilor poate fi comparată cu o scară care, cu fiecare treaptă urcată, ne aduce mai aproape de lumina divină, prin evlavie, post şi iertare.

Joia Mare e dedicată smereniei

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor amintește de ultima Cină a Mântuitorului cu ucenicii, de trădarea lui Iuda. Credincioșii catolici celebrează în această zi smerenia, prin spălarea picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani şi trădarea Domnului. Vorbele rostite de Iisus la finalul mesei cu ucenicii sunt spuse și azi în ritualul Cuminecării: “Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi” și “Beţi dintru acesta toţi, căci acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor!”. Mântuitorul a introdus atunci Taina Euharistiei (a Împărtăşaniei sau Cuminecării). Apoi, S-a rugat în Grădina Ghetsimani, unde a fost prins. În această seară, în mijlocul bisericilor se scoate Sfânta Cruce care se împodobeşte cu flori.

Vinerea Neagră e doliul creștinătății

Ultima zi de vineri din Post se numeşte Vinerea Mare, a Paştilor, a Patimilor sau Vinerea Seacă. Este ziua răstignirii Mântuitorului, unica din an în care nu se oficiază Liturghia. Se pomenesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului Iisus Cristos, pe care le-a primit de bunăvoie pentru oameni. Sunt rememorate aducerea la judecată, batjocorirea, schingiuirea, răstignirea, moartea şi îngroparea lui Iisus.

Sursa foto: tenminutes.ph