Studiile au demonstrat că bărbaţii cu afecţiuni gingivale severe, precum parodontoza, prezintă un risc mai mare de a suferi de impotenţă. Chiar de la vârste fragede! Disfuncţia erectilă afectează de obicei bărbaţii de peste 40 de ani. Și afectează cam unul din zece oameni din întreaga lume.

Impotența e cauzată și de bacterii

„Patru din cinci bărbaţi cu disfuncţie erectilă severă au suferit în trecut sau suferă de anumite boli gingivale. Mai mult, doi din cinci bărbaţi cu boli gingivale în stare incipientă se confruntă cu cazuri de disfuncţie erectilă uşoară. Aceste cifre sugerează mai mult decât o coincidenţă. Iar impactul asupra disfuncţiei erectile este de necontestat în urma studiilor efectuate.”, afirma dr. Andra Custură, medic stomatolog Andra Smile.

În cadrul unui studiu amplu, 162.000 bărbați cu disfuncții erectile au fost testați timp de cinci ani. S-a ajuns la concluzia că în funcţie de agravarea problemelor gingivale se accentuează şi problema impotenţei. Cam 27% sufereau de boli gingivale. După ce au fost luaţi în considerare şi alţi factori de stil de viaţă, cercetătorii au descoperit că impotența e cauzată de afecţiunile gingivale, mai ales la cei mai tineri de 30 de ani şi la cei peste 70.

Inflamaţia determină disfuncţia erectilă

Disfuncţia erectilă este o experienţă foarte traumatizantă. Atât pentru bărbat, cât şi pentru partenera de viaţă. Afecţiunea este şi mai gravă atunci când o corelăm cu afecţiunile gingivale şi cu sănătatea orală. „Deşi greu de crezut, explicaţia este foarte simplă. Bacteriile din cavitatea bucală, responsabile pentru apariţia afecţiunilor dentare şi gingivale, pot trece foarte uşor în sânge. Astfel sunt transmise infecţiile de la nivelul gurii în tot corpul. Ceea ce poate cauza disfuncţia erectilă.”, explică dr. Andra Custură.

Severitatea disfuncţiei erectile creşte în funcţie de stadiul bolilor gingivale cronice. Stigmatizarea din jurul disfuncţiei erectile de-a lungul timpului a împiedicat abordarea deschisă pentru investigarea legăturii dintre sănătate orală şi aceasta disfuncţie. Așadar, impotența e cauzată de lipsa igienei?

„Prevenirea unor astfel de probleme gingivale este foarte importantă. întrucât inflamaţia din zona cavităţii bucale influenţează sănătatea generală. Și afectează organele corpului. Efectele negative ale bolii gingivale sporesc. Mai exact, inflamaţia poate provoca, lângă disfuncţia erectilă, hipertensiune, diabet şi boli de inimă.”, spune dr. Andra Custură.

Așa previi inflamația

Periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi şi o igienă orală completă pot elimina bacteriile care declanşează inflamaţia, iar vizitele regulate la medicul stomatolog pot detecta şi preveni parodontoza sau alte afecţiuni care influenţează starea generală de sănătate. Femeile sunt de două ori mai responsabile în ceea ce priveşte igiena orală decât bărbaţii.

„Afecţiunile gingivale şi orice problemă dentară reprezintă un factor de risc care necesită o atenţie sporită şi un control amănunţit. Dacă aveţi gingiile sănătoase, atunci tocmai aţi eliminat unul dintre factorii care v-ar putea pune sănătatea generală în pericol, mai ales potenta.”, afirmă dr. Custură.

Se tratează?

Afecţiunea gingivală se manifesta prin sângerarea gingiilor şi dureri la nivelul structurii osoase, iar dacă este lăsată netratata, poate duce la apariţia cariilor dentare şi pierderea dinţilor, dar mai ales, pot cauza probleme erectile prin reducerea fluxului sangvin la nivelul organului genital. „Tratamentul disfuncţiei erectile va include nu numai consiliere şi medicaţie de specialitate, dar mai ales lucruri simple precum perierea dinţilor în mod regulat şi folosirea atei dentare. Prin urmare, este important ca toţi oamenii să îşi îngrijească foarte bine dantura.”, spune dr. Andra Custură. Igienizarea profesională este foarte importantă, de aceea trebuie realizată cât mai des. Pentru a avea o dantură curata şi pentru a preveni afecţiunile gingivale.

Sursa foto: 123rf.com