Apa sfințită o împărțea părintele Arsenie Boca tuturor celor care veneau cu o boală pe suflet la mănăstire. Și le vorbea despre curățenie sufletească și despre curățenia trupească, fără de care nu poți avea sănătate. Dar părintele le dădea adesea sfaturi din medicina tradițională, cu leacuri mănăstirești și ierburi vindecătoare.

Un alt sfat de mare însemnătate din partea cucernicului părinte era acela de a nu uita să ne rugăm înainte de masă și de a ne face semnul crucii. Și mai spunea călugărul să facem semnul crucii și asupra apei și a bucatelor, în semn de smerenie pentru ceea ce ne-a dat Dumnezeu și pentru sănătatea noastră.

Ierburi vechi cu puteri ascunse

Părintele Arsenie Boca spunea adesea că ierburile de leac sunt mult mai puternice decât știm noi. El avea încredere în vechile ceaiuri și decocturi din plante vindecătoare, pe care călugărițele le adunau în fiecare an și le păstrau cu grijă pentru rețete de tot felul.

Din mărturiile credincioșilor suferinzi care mergeau la el se știe că recomanda năvalnicul sau limba cerbului pentru cei cu dureri de rinichi și cu pietre la rinichi sau la fiere.

Pentru bronșite, guturai și afecțiuni ale plămânilor le spunea oamenilor să folosească unul dintre cele mai vechi leacuri românești: hrean dat pe răzătoare amestecat cu miere.

Pentru viroze, răceli și gripă le spunea credincioșilor să lase corpul să transpire și să bea ceaiuri de busuioc și de pătlagină.

Leacuri de mult uitate

Seva de la vița de vie proaspăt tăiată primăvara se adună în sticle mici, închise la culoare, și se folosește pentru durerile și inflamațiile ochiilor. Este un remediu foarte vechi, dar foarte eficient despre care călugărul Arsenie făcea adesea referire când oamenii sufereau de inflamații și infecții la ochi, la urechi sau nas.

Pentru cei care sufereau de boli de piele, de mătreață și căderea părului Arsenie Boca le aducea aminte de leacuri cu ulei de ricin și gălbenuș de ou.