Horia Vîrlan, despre cel mai special cadou primit vreodată de Crăciun. Povestea e emoționantă – Bonus, rețetă de sezon

Horia Virlan Craciun

Pentru bucătarul simpatic de la Prima TV, Horia Vîrlan, Crăciunul se leagă iremediabil de Ardeal, locul în care a copilărit, și de un cadou foarte special, pe care l-a păstrat multă vreme, chiar și în viața de adult.

'Îmi amintesc destul de bine Crăciunurile copilăriei din Ardeal, unde de fiecare dată era zapadă care scârțâia sub bocanci și, din ajunul Crăciunului până de Sfântul Vasile, veneau colindători și rudele se vizitau, făcându-și cadouri unii altora. Timpuri de mult apuse!', ne-a declarat Horia Vîrlan.

În ceea ce privește cadoul care l-a bucurat nespus, acesta are o întreagă poveste. 'Cred ca aveam cinci sau șase ani și locuiam cu bunicii mei într-o localitate din Ardeal. Părinții lucrau pe șantier, destul de departe de bunicii mei, și veneau doar din când în când să mă vadă, dar de Crăciun îi așteptam.

În ajun am așteptat până destul de târziu pentru vârsta mea, dar nu au apărut și m-am culcat destul de trist. Totuși, părinții au sosit imediat ce am adormit eu și mi-au adus un trenuleț electric, care în acele vremuri era ceva nemaipomenit', a declarant pentru Libertatea pentru femei Horia Vîrlan.

Rețetă: Tochitura de Crăciun

Bucătarul a acceptat să ne recomande și o rețetă de sezon, Tochitura de Crăciun.

Absolut românesc, acest preparat este gustos doar dacă este pregătit din carne și organe foarte proaspete.

Notă: Denumirea de 'tochitură' este un regionalism din Moldova noastră și se referă la a topi carnea grasă.

Ingrediente:

  • 200 g resturi de pulpă de porc
  • 400 g ceafă de porc
  • O bucată de ficat de porc de 100 g
  • O bucată de splină de porc de 100 g
  • Un rinichi de porc
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui (puteți înlocui cu untură)
  • Un pahar vin alb sec
  • Un pahar mujdei de usturoi
  • O linguriță cimbru uscat
  • O linguriță sare

Mod de preparare:

Spălați feliile de carne și organele, apoi ștergeți-le cu o cârpă curată și uscată. Tăiați toată carnea și organele în cuburi de 3 cm, apoi încingeți uleiul într-o cratiță largă sau într-un tuci și puneți-le la prăjit în următoarea ordine: ceafa, pulpa, splina, rinichii și ficatul. Frigeți-le până s-au rumenit ușor, apoi presărați condimentele, turnați vinul și acoperiți tuciul. Continuați la foc mediu, adăugând un pahar de apă caldă și gustând de sare.

După 12 – 15 minute scoateți carnea pe un platou, turnând deasupra mujdeiul. Serviți tochitura cu mămăliguță și salată de varză murată.

Vezi și Felicitarea atipică de Crăciun a unui actor – La bustul gol în plină iarnă (Foto)

Citește și: