În România există aproximativ 1 milion de persoane suferă. Astfel, hipoacuzia este considerată o problemă de sănătate publică.

Cum apare hipoacuzia?

Orice afecțiune apărută la nivelul urechii externe, medii sau interne, poate duce la hipoacuzie. Cele mai frecvente cauze sunt: expunerea îndelungată la zgomot, factori genetici, afecțiuni ale urechii medii netratate, tratamente toxice, înaintarea în vârstă etc. Hipoacuzia poate avea grade diferite, de la hipoacuzie ușoară la hipoacuzie severă, unde impactul asupra vieții este afectat.

Pierderea auzului poate avea un impact profund asupra calității vieții și integrării sociale. Inițial, efectele sunt foarte mici, dar cresc pe măsură ce surditatea se agravează. Pentru majoritatea oamenilor, hipoacuzia începe cu perceperea vocii altora că fiind șoptită, deoarece unele sunete nu se aud bine. Persoana cere frecvent să fie repetate cuvintele și acest lucru devine frustrant pentru ambele părți.

Persoanele hipoacuzice încep să se izoleze datorită faptului că nu pot participa la conversații și a incapacității de a înțelege ce spune interlocutorul. Mulți pacienți neagă existența problemei, fiind supuși unui stres mare din cauza situațiilor jenante care le afectează atât viață privată cât și cea socială.

Protezarea este o soluție

Ce este de făcut? Un tratament eficient este protezarea auditivă. Dacă protezarea auditivă se face cât mai repede, încă din hipoacuzia ușoară, aceasta va aduce beneficii mari pentru persoanele în cauză. Persoanele care nu vor merge să își testeze auzul vor avansa puțin câte puțin în stadiul de hipoacuzie medie.

Știai că un copil poate pierde și 50% din informațiile discutate într-o oră de curs la școală din cauza hipoacuziei medii? Studiile științifice au demonstrat că celor care nu poartă aparat auditiv le este afectată sănătatea mintală. Surditatea este asociată cu depresia. De asemenea, odată cu pierderea auzului se reduce capacitatea de a gândi și pierderea memoriei. Cu cât este mai severă hipoacuzia, pacienții suferă consecințe sociale negative precum stări de nervozitate, instabilitate emoțională, pierderea respectului de sine, ajungându-se în cele din urmă la paranoia și chiar depresie.

În multe țări din Europa, testarea auzului se face direct în cabinetul de protezare auditivă. Audioprotezistul din cabinetul de protezare te va ajuta să elimini drumurile lungi și timp consumat prin spitale sau clinici private, mai ales în această perioada cauzată de virusul COVID. Testarea auzului este gratuită.

Sursa foto: Shutterstock