Gustul umami…ceva delicios

Gustul umami este considerat cel de-al cincilea gust existent, după dulce, sărat, acru și amar.

Acest gust este descoperirea unui profesor chimist al Universității din Tokio, Kikunae Ikeda, în 1908.

Tradus, termenul umami înseamnă ceva delicios, savuros.

Acest gust este răspunsul la sărurile acidului glutamic E 621, precum monoglutamatul de sodiu, un potențiator de aromă utilizat în produsele procesate, dar și în bucătăria asiatică.

Gustul umami este încadrat ca termen științific internațional și a fost recunoscut ca fiind al cincilea gust în anul 2000.

În anul 2000, cercetătorii de la Universitatea din Miami au descoperit receptori de pe limbă care reacționează numai la glutamat.

Gustul umami – unde se regăsește

Acest gust ce poate da și dependență este găsit în laptele matern, ansoa, parmezan, ciuperci, sosuri, roșii.

Glutamatul se regăsește în produse animale, vegetale, produse fermentate.

Umami este regăsit în

– carne de vită, porc, pește, pui, mezeluri, fast food

– fructe de mare

– brânzeturi fermentate

– produse lactate – lapte, brânzeturi

– vegetale – ciuperci, broccoli, spanac, varză, porumb, cartofi

– fructe – avocado, mere, kiwi, zmeură

– ceai verde, sos de soia, de pește, sosuri pentru paste.

Unele persoane pot avea intoleranță la glutamat. Efectele sunt resimțite cel mai adesea după consumul de mâncare chinezească.

Ca simptome pot fi greața, durerile de cap, crampele la stomac, palpitații, anxietate, furnicături pe corp.

Produsele ce conțin glutamat ar trebui consumate cu prudență. La nivel mondial, acesta este interzis în produsele pentru copii.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto