Grigorie Dascălul, Sfântul Ierarh este mare făcător de minuni

Grigorie Dascălul

În calendarul ortodox, data de 22 iunie îi este dedicată unui sfânt mai puțin cunoscut printre credincioși. Totuși, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul face parte din panteonul sfinților români de dată relativ recentă.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române abia în octombrie 2005. Și a fost declarat sfânt la data de 21 mai 2006, cu ocazia hramului Patriarhiei.

Grigorie Dascălul e făcător de minuni

S-a născut în 1765, la București. A urmat școli înalte, a fost călugărit la Mânăstirea Neamț. A viețuit o vreme pe Muntele Athos și a ajuns mitropolit al Țării Românești, între 1823 și 1834. Activitatea i-a fost întreruptă de instaurarea administrației ruse, fiind exilat, câțiva ani. S-a ocupat de restaurarea Catedralei Mitropolitane din București și de traducerea Vieților Sfinților.

Și-a dedicat viața în slujba Bisericii, a fost un exemplu de sfințenie. A sprijint sărmani, orfani, văduve, oferindu-le hrană, adăpost și cărți de învățătură. Se spune că noaptea dormea foarte puţin, căci se îndeletnicea cu rugăciunea şi cu traducerea de cărţi. Mânca doar o dată pe zi și atunci doar puține legume sau fructe. Purta haine simple călugărești, însă dăruia totul pentru sărmani. În 1820, s-a stabilit la Mânăstirea Căldărușani, într-o chilie foarte săracă. Singurele lui averi erau o desagă cu cărţi şi o rogojină pe pat.

Și-a petrecut zilele și nopțile în post şi rugăciune. Viața și activitatea lui duhovnicească i-au adus numele de Dascălul. S-a stins pe 22 iunie, în 1834, și a fost înhumat lângă zidul Catedralei Mitropolitane. După 7 ani, moaştele lui întregi au fost strămutate la Mânăstirea Căldăruşani, unde sălăşluiesc şi astăzi, în pridvorul bisericii, şi fac minuni.

Sursa foto: crestinortodox.ro