Gleznele umflate nu trebuie ignorate. Pot fi semne de boală

gleznele umflate

Pentru multe dintre noi, umflarea picioarelor este o problemă. Nu doar aspectul estetic ar trebui să ne preocupe, ci și faptul că acesta poate fi semnul unor afecțiuni grave. Gleznele umflate pot da mari probleme.

Când vine vorba despre un asemenea subiect, majoritatea dau vina pe retenția de lichide în organism. Gleznele umflate sunt puse pe seama consumului de sare sau pe circulația sângelui. Sunt și acestea posibile cauze ale umflării gleznelor. Însă există și altele, mult mai grave.

Edem sau altceva?

În termeni medicali, umflarea gleznelor poartă numele de edem periferic. Este vorba despre o acumulare de lichid. Apare, de obicei, în perioada menstruației, a sarcinii, la menopauză sau după mai multe ore petrecute pe scaun ori în picioare. Fenomenul are loc ca urmare a unui dezechilibru între lichidele pe care le consumăm și cele pe care le eliminăm. Nedureros în principiu, acest simptom apare când o presiune mare în capilarele vaselor de sânge forțează apa să pătrundă în țesuturile vecine. Surplusul de kilograme este inamicul numărul unu în astfel de situații. Căci favorizează retenția de lichide, la fel ca și sedentarismul.

Dar gleznele umflate pot fi și urmarea unei proaste funcționări a sistemului limfatic. Care nu drenează corespunzător limfa, a modificărilor hormonale, a bolilor de ficat, de rinichi, ale tiroidei, a insuficienței cardiace sau venoase. O dietă în care predomină carbohidrații, precum și sarea în exces duc la apariția aceleiași neplăceri. În zilele toride, după expunerea la soare, în perioada de sarcină, odată cu vârsta înaintată, dacă obișnuiești să stai mult timp picior peste picior sau iei contraceptive orale, este firesc să apară și umflarea gleznelor. Nu însă și când aceste cauze se exclud. Iată de ce, dacă ți se întâmplă să te confrunți cu așa ceva, este indicat imediat consultul de specialitate.

De ce ai gleznele umflate

Statisticile arată că peste 18 milioane de oameni, la nivel mondial, suferă de insuficiență venoasă, boală ce se manifestă și prin glezne umflate, senzația de picioare grele și varice. Boala varicoasă afectează peste 50 % dintre femeile peste 40 de ani și mai mult de un sfert dintre bărbați de aceeași vârstă. Și flebita, acea inflamație a pereților venelor, conduce la apariția edemului periferic, la fel ca și hipertensiunea necontrolată. Guta şi acumularea de cristale de acid uric la nivelul gleznei, artrita, degenerarea oaselor și a articulațiilor, infecția, coagularea sângelui în regiune, înfometarea voită, medicamentele dedicate scăderii tensiunii, steroizii și antidepresivele pot provoca umflarea gleznelor.

„Imediat ce observați apariția unor vene umflate, proeminente, ușor de palpat, când picioarele se umflă în timpul zilei și simțiți o senzație de greutate care dispare la ridicarea piciorului, cereți imediat sfatul specialistului. Există metode moderne de tratament a varicelor, precum UGS, fără bisturiu, care nu necesită anestezie, nu dor, nu lasă cicatrice, iar pacientul poate reveni imediat la activitățile obișnuite.', spune Dr. Dan Andronesi, chirurg, cercetător științific, Med-Help.

Photo credit: 123rf.com