Ți-ai proiectat în minte această reușită, de a deveni marele câștigător ”Chefi la cuțite”?
Nu, nicio secundă. Nu aveam nici cea mai mică idee că voi ajunge aici și nici nu îndrăzneam să sper. Cred că doar în clipa în care am auzit că sunt finalist am început să mă gândesc că poate am o șansă să câștig acest sezon.

Ce ai învăţat în urma participării la acest show?
Am învățat să mă organizez mai bine în bucătărie, să am încredere în oamenii cu care lucrez, dar și în mine însumi.

Întrevezi colaborări cu ceilalți finaliști?
Asta se întâmplă deja. Sunt niște oameni care-mi plac și avem deja în lucru proiecte comune. Am avut în luna mai Festivalul Scoicilor la Constanța, la care ne-a luat chef Scărlătescu, am avut niște evenimente caritabile la care am gătit împreună. Ne-am pus și un nume, eu și Giovanni, ChefBrothers, iar nouă ni se mai alătură și alți foști concurenți, în funcție de timpul lor, la evenimentele la care gătim. Ne-am propus să ne concentrăm în special pe sprijinirea copiilor defavorizati.

La ce vârstă ai început să gătești și cum ai descoperit că este pasiune?
Pe la 15 ani și jumătate. Și asta în pofida faptului că nu aveam nici un un leu în buzunar. Am decis să intru în bucătărie ca să supraviețuiesc. Ea m-a salvat. Iar pe la 23 de ani am devenit bucătar cu acte în regulă, după ce am muncit și am învățat și am ascultat sfaturile unui bucătar profesionist, de la care am învățat meserie. El m-a făcut să înțeleg că nu trebuie să renunț.

Ce te motivează cel mai mult în bucătărie?
Farfuriile goale care se întorc de la mese. E cea mai mare bucurie să văd că le-a plăcut mâncarea clienților mei. Asta îmi dă încredere și simt că nu fac meserie degeaba.

Care este mâncarea ta preferată, care să fie pregătită de tine?
Îmi place mult puiul țigănesc cu mujdei de usturoi.

Consideri că o viaţă bună include neapărat și o mâncare de calitate? De ce da/nu?
Depinde de fiecare. Eu cred că e important să avem grijă ce mâncăm și să consumăm ingrediente proaspete, de calitate, în măsura în care ne permite bugetul. E bine și pentru sănătate, dar și pentru plăcerea gustului.

Ne poți menționa câteva dintre piesele tale de rezistenţă în materie de preparate?
Lava cake cu orice: am făcut la „Chefi la cuțite” cu dovleac, dar am încercat și cu rucola, cu sfeclă, cu cartof copt. Îmi mai place să gătesc pește, iubesc în special bibanul de mare, apoi mușchiulețul de porc și vită.

În ce ți-ar plăcea să investești premiul de 30.000 de euro?
Premiul în bani nu a fost și nu este important pentru mine. O parte din bani vreau să îi donez unor copii care nu au familie sau unor orfani. Mi-aș dori să fac o înțelegere cu o asociație, prin care să îi pot ajuta pe acei copii să primească hrană și educație. O altă sumă de bani din premiu, mai mică, o voi investi în niște cursuri de pregătire și specializare pentru mine. Tot ce contează pentru mine este trofeul pe care scrie chef Gianny, câștigător sezonul 3 ”Chefi la cuțite”. A fost tot ce mi-am dorit, încă din sezonul trecut, când nu am ajuns în echipe. Era visul meu. Iar acest trofeu îmi dă încredere în mine. E o mare bucurie să îți vezi visul împlinit.

Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care îl ai pentru viitorul apropiat?
Vreau să câștig cât mai multe medalii și cupe la campionatele internaționale de cooking. Imediat după finala „Chefi la cuțite” am reușit să câștig și trofeul de la Euro-Toques România, la Festivalul peștelui din Marea Neagră.

 

3 trucuri în bucătărie

Untul – Folosesc unt de cea mai bună calitate.
Ierburile aromatice – Unele dintre ingredientele mele preferate sunt ierburile aromatice.
Cuțitele profesionale – Sunt printre cele mai importante elemente din bucătărie.

 

DOUĂ REȚETE FAVORITE

TON TATAKI CU SOS DE LICI ȘI MANGO
Ingrediente: un file de ton, sos de stridii, susan, ulei de măsline. Pentru sos: 50 g șalotă, 2 fire de cimbrișor, 50 g unt, 100 g lici, 100 g mango, 1 g fulgi chilli, 100 ml stoc de legume, sare, piper. Pentru ornat: lăstari de ridiche roșie, pudră de alge marine.
Mod de preparare: se ia un file de ton, se unge cu sos oyster și se îmbracă în susan colorant, după care se prăjește în ulei de măsline încins, câte un minut pe fiecare parte. Se scoate din tigaie și se lasă la odihnă timp de 2 minute. Sosul: se iau 50 g șalotă, 2 fire de cimbrișor, se călesc în 50 g de unt, apoi după 3 minute se adaugă 100 g lici și 100 g mango, se călesc timp de 2 minute, după care se adaugă 1 g de fulgi chilli și 100 ml stoc de legume. Se lasă la fiert până se îngroașă și devine ca un piure, apoi se bagă în blender. Se toarnă totul într-o sită foarte fină, se pasează și se condimentează cu sare și piper. Se pune sosul pe farfurie, apoi se așează tonul tăiat în bucăți de un cm și se servește cu ghimbir murat, icre de manciuria și sos de soia. Opțional, se poate face un mousse de avocado cu puțin lime și ulei de cocos. Se ornează cu lăstari de ridiche roșie și pudră de alge marine.

PAPANAȘI
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci proaspătă (de preferat cea la pachet asemănător cu untul), 600 g de făină „000”, 5 ouă, 1 esență vanilie, 1 esență rom, coajă rasă de la o portocală, coajă rasă de la o lămâie, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 200 g zahăr.
Mod de preparare: Se amestecă brânza de vaci cu ouăle, esențele, coaja de lămâie, portocala și zahărul până când se formează o pastă de consistența smântânei. Apoi se adaugă bicarbonatul și treptat se adaugă făina până când se încorporează și devine un aluat puțin lipicios la mâini și se lasă la odihnit timp de o oră în frigider. Se formează „bile” de aproximativ 100-120 de g și se modelează după bunul plac, apoi se prăjesc în ulei încins la temperatură moderată. Se scot pe hârtie absorbantă, se lasă la odihnit timp de 30-60 de secunde și se ornează cu smântână de calitate superioară (32% grăsime) și dulceață de vișine. Opțional puteți pune și nucă caramelizată, așa cum fac eu, și diferite sosuri, precum un sos clasic de vanilie cu bourbon, bucățele de mango marinate în Grand Marnier și mentă proaspătă.

Credit foto: Antena 1