Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului – plângerea unei mame pe Facebook a declanșat o anchetă a Inspectoratului Școlar București

ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului

Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului, s-a plâns o mamă îngrijorată pe un site de socializare. Mesajul a devenit viral și Inspectoratul Școlar București a declanșat o anchetă.

Conform ordinul ministrului învățământului nr. 1955/1995: un ghiozdan nu trebuie să aibă mai mult de 2,5 kg. Ortopezii recomandă ca elevii să nu care mai mult de 8,2 % din greutatea pe care o au. Aceasta ar însemna, în cazul unui copil de 25 de kilograme, că ghiozdanul ideal nu ar trebui să depășească două kilograme,

Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului. Este mai mult decât ce recomandă medicii

Realitatea este alta, dar cei mai mulți părinți tac pentru că le e teamă de consecințe, dacă se vor revolta împotriva sistemului. Mesajul Nicoletei Vaia de pe Facebook a stârnit un val de controverse și a mobilizat chiar Inspectoratul Școlar București. Din păcate, realitatea rămâne cum o știm deocamdată, iar în provincie este și mai tristă. Copiii merg la școală (uneori kilometri întregi în zonele rurale) cărând după ei ghiozdane mult prea grele.

GENUNCHE, ghiozdanul lui Pralea al meu de i zice Ianu are 4 kg,adica 25% din cât cantareste el si e doar clasa I. Sa ti explic: de luni merge cu o coală A 4 la el. Atat. Asta pentru că tu nu vii cu geanta de 25 de kg la minister si nici tembelicus ember care au decis asemenea ineptii.
Dacă ai alta opinie, draga Genunche, îți zic ca mi a zis că l doare spatele,pentru mine asta echivalează cu „jumătate din Univers e muci si pulbere”, a scris Nicoleta Vaia.

 

Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului. Mama a luat atitudine

„În colţul străzii mele este o şcoală, copiii vin cu trolere, cu ghiozdane de 15 kilograme. Din păcate, creştem o generaţie de de copii cu probleme de spate. Vecina mea de clasa a VII-a merge la şcoală cu un ghiozdan de 11 kilograme în spate”, a precizat Nicoleta Vaia într-un interviu acordat postului Realitatea tv.

Aceasta a mai spus că prin demersul ei vrea să atragă atenţia asupra acestei probleme care este foarte gravă. „Ce se întâmplă cu cei care stau la ţară: ştiţi cum este să mergi 5 km cu 11 kilograme în spate?”, a mai spus Nicoleta Vaia, adăugând că ar vrea ca primăriile să facă controale să vadă care sunt şcolile în care nu există dulăpioare şi să se ia măsuri.

Fizioterapeut: ghiozdanele prea grele deformează coloana!

Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului. Inspectoratul cercetează

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti anunţă, printr-un comunicat de presă, că va face verificări în urma acestei sesizări a părintelui respectiv.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de protestul doamnei Nicoleta Vaia, nemulțumită de greutatea ghiozdanului pe care îl poartă zilnic, la școală, fiul dumneaei. Menționăm faptul că, în zilele imediat următoare, inspectorii școlari vor face verificările de rigoare care să certifice adevărul celor exprimate de doamna Nicoleta Vaia și, după caz, vor iniția toate demersurile necesare pe lângă autoritățile locale, astfel încât să fie asigurate condițiile optime de școlarizare pentru elevii din Municipiul București', arată comunicatul oficial.

Soluția ideală, ocolită de autorități

Soluția găsită de mămica indignată că ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului pare una simplă: aceea ca fiecare elev să aibă un dulăpior la școală unde să-și țină manualele și alte lucruri pe care nu trebuie să le ducă zilnic acasă, cum ar fi echipamentul de sport. În realitate, este mai greu de aplicat. Părinții ar trebui să cumpere acele dulăpioare din banii lor, pentru că învățământul este gratuit pentru copil… pe banii părintelui. Nici în școlile în care s-a implementat acest sistem situația nu este mai bună. Părinții au cumpărat dulăpioare anul trecut, însă anul acesta au fost mutați în altă clasă unde trebuie montate alte dulăpioare. Cele pe care le-au plătit anul trecut rămân în fosta sală de curs, mărturisește o altă mamă indignată de pe site-ul de socializare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com, facebook.com/nicoleta.nideleavaia