Gem de prune sau Dulceață de prune? 6 rețete pentru toate gusturile

Gem de prune sau Dulceață de prune? 6 rețete pentru toate gusturile

Pentru că se apropie sezonul rece, din cămară nu trebuie să lipsească măcar un borcan cu gem de prune și dulceața de prune. Chiar dacă ne place să ne gândim sau nu, toamna este aici așa că trebuie să începem să ne facem provizii pentru sezonul rece.

Dacă ai pus murături de toate felurile, ai facut zacuscă tradițională, ai copt munți de vinete și ardei, gemul și dulceața de prune este tot ce îți lipsește din cămara cu bunătăți pregătite toată vara și toamna pentru zilele frigurose.

Această practică este realizată de femei încă din cele mai vechi timpuri, ele își umpleau cămara sau beciul cu tot felul de bunătăți, pe care le pregăteau toamna din legumele și fructele de vară.

Unul dintre cele mai populare și mai la îndemână gemuri sau dulcețuri este gemul sau dulceța de prune, care se remarcă prin gustul puternic dulce-acrișor.

Acesta este ideal pentru realizarea de prăjituri tradiționale, de fursecuri și de cornulețe, și trebuie să fie de nelipsit din cămară pentru sezonul rece.

Prunele se găsesc din belşug în toate pieţele, având proprietăţi antioxidante, gemul sau dulceața de prune, în varianta fără pic de zahăr, numai bun de consumat şi de către diabetici, sunt două produse care se prepară relativ uşor, urmând aceleaşi reţete de generaţii întregi.

Acestea fiind spuse, vă oferim mai jos top 6 cele mai gustoase si simple rețete de dulceața și gem de prune pentru toate gusturile.

 

Top 6 rețete de gem de prune și dulceața de prune


1. Gem de prune – Rețetă tradițională

Ingrediente:

  • 6 kg de prune coapte (cântărite fără sâmburi)
  • 1 kg de zahăr

Mod de preparare:

  1. Prunele se spală, se sparg pentru scoaterea sâmburilor, se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii. Se poate băga în blender o parte din prune sau se pot da prin tocătorul de carne. Gemul va fi astfel mai fin.
  2. Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune.
  3. Ca un mic truc, în oala în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesupravegheat.
  4. Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate la cuptor.
  5. După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie, în funcţie de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranţă în păstrarea lor pe timpul iernii.

2. Gem de prune cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 5 kg de prune
  • 2 kg de zahăr
  • 4 rulouri de scorțișoară
  • zeama de la 2 lămâi

Mod de preparare:

  1. Spălați prunele și îndepărtați-le codița.
  2. Scoateți sâmburii fuctelor și stropiți-le cu zeamă de lămâie.
  3. Puneți în straturi zahărul și prunele în oala pentru fiert. Oala nu se umple decât 3/4 din volumul total.
  4. Lăsați fructele acoperite, la rece până a doua zi când își vor lăsa zeama.
  5. Între timp sterilizați și spălați bine borcanele.
  6. Puneți la fiert prunele și adăugați rulourile de scorțișoară.
  7. Fierbeți timp de aproximativ 60 de minute din momentul în care dau în clocot, amestecând din când în când.
  8. Luați oala de pe foc, scoateți rulourile de scorțișoară și turnați gemul fierbinte în borcanele încălzite.
  9. Astupați borcanele și întoarceți-le cu capul în jos timp de 30 de minute, acoperite într-o pătură.
  10. Repuneți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească până a doua zi.
  11. Borcanele cu gem de prune se păstrează în spații răcoroase, reci și întunecoase.

3. Gem de prune fiert la cuptor

Este important să folosim prune perfect copate și sănătoase, fără pete maronii sau urme de lovituri.

Ingrediente:

  • 2 kg prune (cântărite după curățare)
  • 500 g zahăr
  • 1 lămâie medie (doar sucul)
  • 1 păstaie vanilie (opțional)

Mod de preparare:

  1. Spălăm prunele, le ștergem bine și le tăiem în jumătăți. Eliminăm sâmburii și le punem într-o cratiță încăpătoare, cu marginile joase, care poate fi introdusă la cuptor.
  2. Despicăm păstaia de vanilie pe lungime, curățăm cu grijă semințele și le adăugăm în cratiță. Tăiem păstaia în bucățele de cca. 2-3 cm și le adăugăm și pe ele.
  3. Punem zahărul și zeama de lămâie peste fructe și amestecăm foarte bine.
  4. Acoperim cratița cu folie de aluminiu și o punem în frigider pentru cca. 8 ore (sau se poate lăsa peste noapte) pentru ca fructele să își lase zeama.
  5. După repaus amestecăm bine prunele și introducem cratița în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 30 de minute, apoi reducem temperatura la 180 de grade Celsius și fierbem gemul de prune încă 60 de minute.
  6. În timpul fierberii amestecăm gemul din 30 în 30 de minute.
  7. Pentru a vedea dacă gemul de prune este fiert, facem testul picăturii cu o farfurie care a fost în congelator timpd e 5 minute.
  8. După ce gemul a fiert 60 de minute, lăsăm să curgă câteva picături pe farfuria rece. Dacă acestea își mențin forma și nu se deplasează în momentul în care rotim farfuria, gemul de prune este gata, dacă nu, îl mai ținem la fiert încă 10 minute și apoi retestăm.
  9. După ce gemul a fiert, scoatem cratița din cuptor, eliminăm păstaia de vanilie și îl punem fierbinte în borcanele bine sterizilate și spălate.
  10. Borcanele se depozitează într-un loc răcosos și întunecat, departe de razele solare.

Avantajele fierberii gemului de prune la cuptor:

  • Nu este nevoie să amestecăm gemul foarte des, doar din 30 în 30 de minute.
  • Nu se formează spumă la suprafață.
  • Gemul iese mai gros decât cel fiert pe aragaz și are un gust mult mai intens, asemănător magiunului de prune.

4. Dulceață de prune – Rețetă tradițională

Ingrediente:

  • 2 kilograme de prune, fără sâmburi
  • 2 kiloegrame de zahăr
  • zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare:

  1. Prunele se aleg, să nu fie lovite sau să aibă viermi, se spală bine sub un jet de apă rece și se lasă la scurs.
  2. Se scot sâmburii și se pun jumătățile de prune într-un bol mare de sticlă.
  3. Într-un alt bol, se pune un strat de prune, unul de zahăr și se repetă procedeul până se termină ingredientele. Se lasă astfel până a doua zi, pentru a se scurge sucul din prune și combina cu zahărul. Se amestecă ușor de câteva ori pe parcursul procesului.
  4. A doua zi se pun prunele împreună cu sucul și zahărul într-o oală, pe aragaz, la foc mic.
  5. Se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de metal, pentru a se topi zahărul și combina cu zeama de la prune.
  6. Se dă focul mai tare după ce se topește zahărul, însă nu vă opriți din amestecat, deoarece se poate lipi foarte ușor de vasul în care gătiți.
  7. Spre sfârșitul procesului, se adaugă și zeama de la o lămâie.
  8. Se închide focul și se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie umezit până când se răcește dulceața.
  9. Se depozitează dulceața în borcane sterilizate în prealabil.
  10. Se poate servi cu pâine și unt la micul dejun sau ca un răsfăț culinar dulce după orice masă doriți.

5. Dulceaţă de prune cu miez de nucă

Ingrediente:

  • 5 kg de prune fără sâmburi
  • 2,5 kg de zahăr
  • 500 g de miez de nucă

Mod de preparare:

  1. Fructele se decojesc şi li se scot sâmburii cu un dispozitiv special sau, în lipsa acestuia, cu un beţişor de lemn.
  2. Este important ca fructele să fie nici foarte coapte, dar nici crude, astfel încât sâmburii să se desprindă cu uşurinţă.
  3. În locul sâmburilor, în fiecare fruct se introduce miez de nucă.
  4. Înainte de acest proces, gospodinele introduceau fructele, pentru un sfert de oră, în zeamă de var (o lingură de praf de var la o găleată de apă) pentru a se întări, ulterior fructele fiind spălate bine.
  5. Facem un sirop din apă şi zahărul în cantităţile menţionate, iar când zahărul s-a topit se adaugă prunele, după ce am îndepărtat vasul de pe foc.
  6. Lăsăm pentru câteva minute prunele în sirop, după care putem pune din nou totul la fiert.
  7. Dulceaţa este gata când siropul devine suficient de dens încât picurat pe o farfurie să nu curgă.
  8. Cât de mult fierbem dulceaţa ţine de experienţă, de preferinţe, în mod sigur nu există o singură reţetă pentru toate gusturile.
  9. Dulceaţa se pune fierbinte în borcanele dinainte pregătite şi încălzite şi, pentru un plus de siguranţă, la final borcanele se mai pot ţine pentru câteva minute în cuptorul încălzit.
  10. Borcanele se depozitează într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.

6. Dulceață de prune cu vanilie și scorțișoară

Ingrediente:

  • 2 kg de prune
  • 2 kg de zahăr
  • 1 baton de vanilie
  • 2 batoane scorțișoară
  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

  1. Spălăm prunele bine, le tăiem în jumătăți și îndepărtăm sâmburii.
  2. Le punem într-o oală și adăugăm peste acestea zahărul.
  3. Acoperim oala și le lăsăm 2-3 ore la temperatura camerei, apoi le băgăm în frigider peste noapte.
  4. A doua zi, punem oala la fiert pe aragaz la foc iute, amestecând din când în când.
  5. Când dulceața începe să fiarbă adăugăm vanilia, scorțișoara și sucul de lămâie și lăsăm totul la fier în continuare la foc mic.
  6. Cu ajutorul unei linguri sau spumiere, adunăm spuma care se formază în timp ce fructele fierb.
  7. Lăsăm dulceața la fiert până când zeama scade la jumătate.
  8. Pentru a verifica dacă dulceața aeste fiartă, facem testul farfuriei. Turnăm câteva picături de dulceață pe o fafurie rece de la congelator, dacă acestea nu curg, după ce ajung la temperatura camerei, înseamnă că dulceața este gata.
  9. După ce dulceața este fiartă o punem în borganele bine sterilizate înainte.
  10. Inchidem borcanele ermetic și le întoarcem cu fundul în sus.
  11. Le lăsăm așa până acestea se răcesc complet la temperatura camerei. În acest fel borcanele se vor vida fără a fi nevoie să le punem la cuptor sau la fiert.
  12. Borcanele se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

 

Prunele


Dacă ești în căutarea unor fructe de sezon cu numeroase beneficii, prunele trebuie să fie pe lista ta de preferințe. Prunele au un conținut scăzut de calorii și nu cresc nivelul glicemiei, de aceea pot fi incluse în orice tip de dietă.

Prunul (denumire științifică: Prunus domestica) este un arbore fructifer din familia rozaceelor. Fructele sale cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui, își găsesc multiple întrebuințări în industria alimentară, pentru conserve sau gemuri, fiind consumate și în stare proaspătă. Dar cea mai cunoscută utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemnul acestuia. Fructele sale imature sunt uneori întrebuințate în combinație cu murături. Crește în zone de înaltă fertilitate, preferabil deluroase. Soiurile sale cele mai rezistente sunt: ciorești, corcodane, vinete și grase (denumiri regionale).

Trunchiul său are un duramen (miez) foarte dur, rezistent la apă, de culoare roșu-maroniu, învelit de un alburn de culoare deschisă prin care circulă seva. Arderea sa degajă o putere calorică superioară celei a fagului, cărbunele său fiind folosit în fierării.

Printre zonele bogate în pruni se numără zona județului Caraș-Severin, mai exact în zona de nord a județului, în satul Duleu, unde există o cultură bogată în pruni veche de zeci de ani.

În anul 2000 s-a realizat o producție de 345.000 tone de prune. Prunul continuă să aibă o pondere exagerată (cca. 50%) în livezile românești. România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la suprafețele cultivate cu pruni. Din suprafață pomicolă de 77.883 ha, prunul ocupă 34.899 ha.

Prunele sunt printre cele mai apreciate fructe ale toamnei şi aduc cu ele numeroase beneficii sănătăţii. Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu – un element esenţial unei bune funcţionări a inimii şi sistemului nervos.

Atât prunele proaspete, cât şi cele uscate conţin doi fitonutrienţi unici – acidul neoclorogenic şi acidul clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.

 

Prunele – Beneficii și proprietăți

Calităţile nebănuite ale acestor fructe micuţe au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, de când au fost aduse în Europa, din Siria. Inclusiv fructele uscate le păstrează, pentru mult timp. Iar doctorii nu se feresc să declare că dacă toată lumea ar mânca două-trei prune pe zi, multe boli ar fi prevenite.

Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzaţia de stres, dar şi pentru că sunt un aliat de încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.

Iată doar câteva dintre virtuţile lor terapeutice.

Stimulează memoria – Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria?

Bogate în vitamina C – Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic.

Așa se explică de ce prunele stimulează imunitatea, te energizează şi te scapă de starea de oboseală. În plus, vitamina C joacă un rol important în apărarea celulelor de stres oxidativ, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

Tot datorită vitaminei C, prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia. Acest beneficiu nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Te fereşte de cancer – O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Ideale la dietă – Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

Previn bolile de inimă – Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Sunt pline de carbohidraţi buni – Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.

Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.

Prunele sunt benefice în cura de slăbire

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice în controlul greutății. O porție de prune, adică 2-3 prune de mărime medie (120 g), însumează circa 66 de calorii.

Un alt avantaj al prunelor în cura de slăbire este conținutul mare de fibre care intervin în reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației. O porţie de prune la 2-3 zile, preferabil după-amiaza, este recomandată pentru acțiunea benefică asupra intestinului datorită conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, cu efect laxativ.

Tratează constipaţia – Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

Previn diabetul – Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

Benefice pentru oase – Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

Combat anemia – Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

 

Prunele – Știați că …

Prunele sunt originare din Asia și au fost cultivate pentru prima dată de către egipteni.

În Europa prunele au fost aduse de romani, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu.

Prunele sunt al doilea cel mai cultivat fruct din lume, dar și din Moldova.

Chinezii consideră că prunele simbolizează norocul și înțelepciunea.

În prezent există peste 2000 de soiuri de prun, răspândiți în toată lumea.

Mai mult de o sută de soiuri de semințe de prun au fost găsite în epava navei lui Henric al VIII-lea, Mary Rose, care s-a scufundat în 1545.

Din prune deshidratate se poate face un vin tonic care se recomandă anemicilor, reumaticilor și celor ce suferă de dishinezie biliară.

Oamenii de știință greci au descoperit că dacă consumâm prune înainte de o masă, acestea ajută la reducerea cantității de mâncare consumată la masa principală.

Arborii de prun cresc pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

În dependență de soi prunele pot fi mari chiar și cât o minge de tenis sau mici cât o cireasă.

 

Prunele uscate


Prunele uscate se remarcă prin-un gust plăcut. În același timp însă prunele uscate se disting și printr-o valoare nutritivă deosebită care aduce numeroase beneficii sănătății omului.prune uscate

După mere, prunele sunt fructele cele mai cultivate în România (conform unor surse aproximativ 40% din producția totală de fructe din România este reprezentată de prune).

Prunele proaspete sunt disponibile doar o scurtă perioadă de timp în cursul anului (la sfârșitul verii, începutul toamnei).

În rest, pe parcursul anului, prunele sunt disponibile pentru consum sub forma de fructe uscate.

 

Prunele uscate – Beneficii și proprietăți

Prunele uscate te ajută să slăbești

Universitatea din Liverpool a efectuat o cercetare care a cuprins 100 de participanți supraponderali și obezi, care nu se prea oboseau să includă prea multe fibre alimentare în alimentația lor. Cercetarea a durat timp de 12 săptămâni.

Participanții au fost distribuiți în două grupe: cei din prima grupă au fost îndrumați să consume prune uscate – femeile mai puțin, adică 140 grame/zi, iar bărbații ceva mult, adică câte 171 grame/zi; cei din grupa a doua au respectat o serie de îndrumări cu privire la consumarea unor gustări sănătoase.

La sfârșitul cercetării s-a constat că membrii primei grupe au pierdut, în medie, 2 kg din greutate și 2,5 cm din talie.

Pierderea în greutate s-a observat și în cealaltă grupă. În rezultatele au fost ceva mai modeste. Membrii celeilalte grupe au pierdut, în medie, doar 1,5 kg din greutate și 1,7 cm din talie.

Un alt aspect interesant – cercetarea a mai relevat faptul că cei care au consumat prune uscate au experimentat cea mai mare pierdere din greutate în ultimele 4 săptămâni ale studiului.

În plus, după 8 săptămâni, aceștia au raportat simțăminte mărite de sațietate. Remarcabil este și faptulă că, în ciuda porțiilor zilnice ridicate, prunele deshidratate au fost tolerate foarte bine.

Prunele uscate reduc riscul apariției cancerului la sân în postmenopauză

Cancerul este un inamic foarte puternic, căruia îi cad, din păcate, victime foarte mulți oameni.

Un studiu efectuat – nici mai mult, nici mai puțin – pe 51823 de femei aflate în postmenopauză a sugerat că includerea în dietă a unor fructe și cereale bogate în fibre poate să aibe un rol în reducerea riscului de apariție a cancerului la sân.

Prunele uscate întârzie procesele îmbătrânirii

Pentru a rămâne în viață un om are o nevoie constantă de oxigen.

Fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grâbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Radicalii liberi sunt niște substanțe chimice cărora le lipsesc electroni, având în organism un comportament similar cu cel al lupilor flămânzi.

Prunele uscate (în special cele provenite din prunele de culoare închisă – indigo, negru sau vișiniu închis) conțin resveratrol, un antioxidant extrem de puternic care îți ajută organismul să lupte cu radicalii liberi.

Resveratrolul te ajută să inhibi răspândirea cancerului (în special a cancerului de prostată), să reduci presiunea sanguină, să-ți menții sănătatea inimii și a vaselor sanguine, să normalizezi răspunsul anti-inflamator, să previi boala Alzheimer.

Prunele uscate te ajută să ai oase sănătoase și mușchi puternici

Prunele uscate reprezintă o sursă bogată în bor (un mineral esențial pentru sănătatea mușchilor și a oaselor).

Importanța borulului constă în faptul că acesta asistă în metabolizarea celor 4 nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor: calciu, magneziu, zinc și vitamina D, afectând de asemenea și nivelul hormonal al estrogenului și testosteronului.

Deficiența în bor poate fi o cauză care explică nivelul scăzut de testosteron la femeile aflate la menopauză.

Prunele uscate promovează sănătatea osoasă și datorită conținutului bogat în potasiu.

Prunele uscate păstrează funcția de coagulare a sângelui în parametri normali

Prunele deshidratate conțin vitamina K (menadiona), care ajută la formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui.

Prunele uscate reduc riscul de cancer de colon, prin întărirea florei intestinale

O cercetare desfășurată de oamenii de știință de la Texas A&M, prezentată în 2015 la conferința de biologie experimentală car a avut loc în Boston, a scos în evidență faptul că prunele uscate, dacă sunt consumate în mod regulat, pot să reducă riscul de apariție a cancerului la colon. Autorul studiului Dr. Nancy Turner explică:

'Ca rezultat al studiului nostru am putut să dezvăluim că prunele uscate promovează retenția bacteriilor benefice în întreg colonul, ceea ce poate să reducă riscul de apariție a cancerului la colon.'

Prunele uscate îmbunătățesc digestia, combat constipația

Constipația este cauzată, de regulă, de lipsa fibrelor din alimentație.

Alte cauze care contribuie sunt: sedentarismul și inactivitatea sportivă.

Constipația însă poate să fie și rezultatul unui efect advers al unor medicamente.

Prunele uscate sunt o sursă naturală bogată în fibre (o porție de 100 grame de prune uscate conținând fructe uscateaproximativ 6,1 grame de fibre).

Prunele uscate sunt – așa cum s-a spus deja – o sursă bogată în fibre alimentare, ceea ce ajută colonul în lupta sa cu constipația.

Astfel un studiu condus de Attaluri A., Donahoe R., Valestin J., Brown K. Și Rao SS. a ajuns la concluzia că prunele deshidratate sunt sigure, gustoase, bine tolerate și mai eficiente decât psyllium în tratarea constipației ușoare spre moderată și ar trebui să fie luate în considerare în primul rând în terapia de tratare.

Prunele uscate te ajută să-ți menții pielea sănătoasă

Pielea ta se află în permanență în contact permanent cu forțele naturii (oxigen, raze, alergenți, etc) care au efect negativ asupra ei.

Datorită conținutului lor bogat în antioxidanți prunele uscate te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără.

Extractele din prune sunt folosite în foarte multe produse destinate îngrijirii pielii.

Prunele uscate previn degenerescența maculară

Prunele uscate conțin, printre altele, vitamina A și betacaroten, care sunt benefice pentru menținerea acuității vizuale în timpul nopții.

Totodată acești fitonutrienți un rol important și în prevenirea degenerescenței maculare legate de înaintarea în vârstă.

Prunele uscate te ajută să-ți satisfaci nevoiile de energie

Prunele uscate sunt și o sursă bună de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor și celor care suferă de astenie.

Consumul lor totuși nu este asociat cu o creștere rapidă a glicemiei în sânge.

De ce? Probabil din cauza conținutului bogat în fibre, fructoză și sorbitol.

Prunele uscate menține sănătatea creierului și a minții

Îmbătrânirea, așa cum cum se poate observa adeseori atunci când avem de-a face cu oamenii aflați la o vârstă înaintată, este acompaniată de declinul performanțelor cognitive.

Declinul, conform specialiștilor în medicină, poate fi cauzat de efectul pe termen lung al stresului oxidativ asupra proceselor neurologice.

Un studiu condus de Universitatea Medicală din Taipei, Taiwan, a scos în evidență faptul că prunele uscate au un rol pozitiv asupra funcțiilor cognitive, ajutând la reducerea nivelul colesterolului din creier (în cazul unei diete bogate în colesterol).

Prunele uscate ajută la buna funcționare a proceselor organismului

Prunele uscate sunt o sursă bogată în potasiu, magneziu, cupru și mangan – minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Potasiul este de ajutor în: menținerea clarității gândirii, prin trimiterea de oxigen către creier; reglarea tensiunii arteriale; reducerea riscului de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral; eliminarea deșeurilor de către corp; tratarea alergiilor.

Magneziul este necesar pentru: metabolismul calciului și al vitaminei C, precum și al fosforului, sodiului și potasiului; buna funcționare a nervilor și mușchilor; transformarea zahărului din sânge în energie.

Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină.

Manganul ajută la: activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corectă a biotinei, a vitaminei C; menținerea structurii normale a oaselor; la eliminarea oboselii.

Prunele uscate te ajută la pregătirea a foarte multor bunătăți

Nu în ultimul rând îți este de folos la prepararea unei varietăți întregi de produse alimentare – bomboane, biscuiți, prăjituri, orez cu prune uscate, chec, brioșe, etc.

Prunele deshidratate – în combinație cu alte fructe uscate (caise, curmale, smochine, goji) și cu nucile, alunele și semințele de tot felul – pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale).

 

Citește și:

Proaspete sau uscate, prunele sunt alimente-minune. Bune și la dietă!

Rețetă de dulceață de ceapă roșie

Cura cu prune, miracol pentru sănătatea ta. Uite de ce e bine să mănânci prune în sezon!