De sărbători și de alte ocazii, copiii tăi vor primi cadouri. Dar cum faci să nu fie invidioși unul pe celălalt și să nu se iște certuri?

La aniversări și zile de naștere, ”este mai ușor, pentru că nu trebuie să oferi cadouri ambilor copii Cristina Radulescu-Ion psihologsau, cel puțin, nu trebuie să oferim și fratelui un dar similar ca simbolistică și valoare cu cel al sărbătoritului”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Dar lucurile rămân complicate, pentru că gelozia între frați este un fapt binecunoscut în majoritatea familiilor. Și nici cei singuri la părinți nu sunt străini de acest sentiment, pentru că se compară cu colegi sau prieteni care primesc ceva mai frumos, mai scump, mai de dorit…

Cum îi împaci pe toți de sărbători

În ceea ce privește cadourile de Crăciun, încearcă să împaci gusturile fiecăruia, fără ca, totuși, unul să simtă că a primit ceva mai puțin. Și asta e mai greu decât mersul pe sârmă, pentru că, dacă iei același cadou în două exemplare, riști să nu faci pe plac unuia dintre ei, iar dacă le dai lucruri diferite, bineînțeles că fiecare va considera că fratele lui a primit un cadou mai frumos și mai interesant. Totuși, poți lua, de exemplu, același articol de îmbrăcăminte, dar fiecăruia să-i alegi culoarea lui preferată. În orice caz, ar fi bine să aloci fiecăruia aceeași sumă.

Suficientă atenție pentru amândoi

Specialiștii în psihologia copilului spun că micuții sunt mai puțin geloși dacă primesc suficientă dragoste de la părinții lor – adică, mai ales, atenție și timp petrecut împreună. Dorința de a avea mai multe lucruri vine atunci când nevoia lor de iubire nu este complet împlinită. Nu este vorba de cât primește celălalt, ci de cât nu primește el. Dacă unul dintre copii, este frecvent criticat și văzut în inferioritate față de fratele său, invidia pe cel mai prețuit va crește.

Sursa foto: thinkstockphotos.com