Ingrediente:

  • 3 cartofi medii
  • 100 g faina
  • 2 oua
  • o lingura ulei
  • 10 prune
  • 100 g zahar
  • o lingurita scortisoara
  • Pentru compozitia de pesmet:
  • 50 g unt
  • 100 g pesmet
  • 5 linguri de zahar

Mod de preparare găluște cu prune:

1. Intr-o cratita, se pun cartofii la fiert, in coaja. Se adauga si putina sare si se lasa sa fiarba pana cand se patrund bine.
2. Dupa ce cartofii s-au fiert, se scot din apa si se lasa sa se raceasca, apoi se decojesc si se paseaza pentru a obtine un piure omogen, fara cocoloase.
3. Intr-un vas de marime medie, se pune piureul, se adauga ouale, lingura de ulei si 100 g de faina. Se amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza. Se portioneaza apoi aluatul, in bucati de grosime medie, astfel incat sa poata acoperi o pruna (depinde de marimea prunelor pe care le folosim).

4. Prunele se spala foarte bine, se despica in doua, astfel incat pruna sa ramana intreaga, si se scot cu grija samburii. Intr-un castronel sau intr-o ceasca mai mare, se amesteca zaharul cu putina scortiosara, si se umple fiecare pruna cu cate o lingurita din aceasta compozitie.

5. Separat, se pune o cratita la foc mic si se adauga untul. Cand este topit (aveti grija sa nu se arda), se adauga pesmetul si se amesteca timp de aproximativ 3 minute. Se adauga apoi zaharul si se mai lasa amestecul un pic pe foc, apoi se indeparteaza de pe flacara si se lasa la racit.

6. Intre timp, din aluatul deja portionat se ia cu mainile date prin faina cate o bucatica si se intinde in forma de cerc. In mijlocul acesteia se asaza pruna umpluta cu zahar si scortisoara, care apoi se imbracati uniform in aluat. Se procedeaza la fel cu toate prunele ramase.

7, Intr-o cratita adanca, se pune 3/4 apa si se lasa sa clocoteasca. Cand a dat in fiert, se da focul mic si se introduce cu grija fiecare gălusca. Daca se lipesc de fundul cratitei, desprinde cu grija galusca de vas, folosind o lingura de lemn. Se lasa la fiert pana cand se vor ridica singure la suprafata (aproximativ 5 minute). Dupa ce galustele cu prune fierte au fost scoase pe farfurie, se tavalesc usor in compozitia de pesmet si zahar.

 

Citeste si: Chec cu miere si nuci

Îți recomandăm și această rețetă de galuste cu prune