Cum ați descrie experiența ca membru de seamă al juriului „Ham talent”?
Interesantă. Să fac parte din juriul „Ham talent” a fost cu siguranță o experiență frumoasă. Pornind de la prezentările competitorilor, care au reușit să mă treacă prin toate stările posibile, de la plictiseală la interes și emoție până la lacrimi (iar eu nu plâng ușor!), apoi la exaltare și admirație față de demonstrațiile de dresaj făcute în platou și până la modul în care am făcut echipă cu Pepe, Diana și Beatrice. Toți mi-au câștigat respectul și admirația pentru prestația din timpul jurizării. Era să uit de Mihai Petre, care mi-a atras atenția de câte ori a avut ocazia că nu-i place să piardă o dispută chiar dacă nu prea știe despre ce este vorba.

Ce v-a uimit în acest concurs?
M-a uimit dedicarea participanților, care au muncit real la pregătirea unor numere demonstrative doar din dorința de a-și face cunoscută pasiunea pentru animale.

Cum decurge, în general, o zi din viața dumneavoastră?
Mă trezesc devreme, la ora 6.00 fără alarmă, iau micul dejun, iar la 8:30 și încep activitatea cu dresajul câinilor, care de altfel îmi ocupă o mare parte a zilei. La amiază am ceva timp pentru sală și bazin. Iar pe seară, dacă nu am clase cu posesori de câini, mă dedic fetiței mele Maria, care are acum vârsta de 6 ani.

Vă priește liniștea traiului în afara orașului?
Clar. (zâmbește) Asta mi-am dorit întotdeauna: să stau la țară (n.r.: în Adunații Copăceni, lângă Grădiștea), într-o zonă apropiată de oraș și să pot face dresaj în spațiu corect amenajat.

Ați subliniat că dresajul nu este sub nicio formă o militărie impusă câinilor. Ca să lămurim, ce înseamnă de fapt dresajul? Ce ar trebui oamenii să rețină?
Dresajul este o formă de condiționare a comportamentului canin. Rețeta dresajului de succes este comunicarea la nivelul câinelui. Joacă, reguli de joacă și limite impuse cu blâdețe și înțelegere.

Afecțiunea pentru necuvântătoare se împarte în familie? Soția dv. Oana și micuța Maria iubesc la fel de mult ca și dv. câinii sau au alte preferințe?
Da, afecțiunea pentru necuvântătoare se împarte în familie. Fetele sunt înnebunite după câini!

Care sunt primele sfaturi pe care ar trebui să le rețină cei care doresc să aibă un animal de companie și majoritatea nu conștientizează?
Din momentul în care vine în casă, animalul de companie va avea nevoie de timp acordat pentru relaționare, socializare și educație.

Există câini agresivi sau devin așa din cauza oamenilor violenți și a stăpânilor neexperimentați?
Sunt rare cazurile de câini nativ agresivi. De obicei, agresivitatea este încurajată și chiar întărită de oameni.

Sunteți de acord cu aplicarea pedepselor mari, chiar și cu închisoarea, pentru cei care agresează animalele de orice fel?
Fără îndoială.

Care a fost cea mai mare dovadă de dragoste pe care ați primit-o din partea unui patruped?
Îmi este greu să specific o dovadă de dragoste. Eu lucrez cu câinii și în fiecare ședintă de lucru am parte de dovezi de dragoste și de real devotament.

Ce v-ar surprinde extraordinar să vedeți în sezonul următor ”Ham talent”?
Un număr de dresaj care să aibă o pisică și un câine lucrând cot la cot. (zâmbește)

 

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE
Ați încercat vreodată să dresați o pisică? Știți că este o vorbă care spune că o pisica poate fi dresată să facă doar ce vrea ea.
Nu încă, dar nu este timpul trecut. (râde)

Nu pot trăi fără…

Maria și Andreea – ”Viața mea nu ar fi completă fără cele două fetițe ale mele. Andreea, fiica mea cea mare este cea mai buna prietenă a mea, iar Maria este minunea sufletului meu.”
Sport – ”Cheful de viață, dorința de muncă și creativitatea în sine îmi sunt influențate de activitatea sau absența activității sportive.”
Dragoste – ”Sentimentul acesta este motorul a tot ceea ce sunt și fac.”

Credit foto: arhiva personală

Împreună cu soția, Oana, și fiica cea mică, Maria.

Credit foto: Antena 1, arhiva personală

Citiți și care sunt cele mai bune trucuri pentru dresaj canin, pe Libertatea.ro