Frunzele și fructele de mur, de folos în numeroase afecțiuni

Frunzele și fructele de mur, de folos în numeroase afecțiuni

Frunzele și scoarța de mur au acțiune astringentă, antidiareică, depurativă și tonică. Sunt recomandate în caz de diaree, hemoroizi și cistită. Combat inflamațiile gâtului și ale urechii.

Extractul din muguri de mur este indicat în artroză, osteoporoză, sindrom de decalcefiere dureros, insuficiența respiratorie obstructivă, hipertensiune arterială, fibroame. Murele conţin cca 84% apă, 1,2% protide, 1% acizi organici, 9% hidraţi de carbon (zaharuri 3,48% până la 6%), săruri de sodiu (3%), potasiu (190 mg%), calciu (30 mg%), fier (0,9 mg%), vitamina A (45 mg%), cantităţi mici de vitamina Bl şi B2, niacină şi vitamina C (25-40 mg%). Sub aspect energetic, murele au o valoare de 48 kcal la 100 g. Datorită conţinutului mai ridicat în tanin, cu calităţi astringente, murele sunt utilizate în diaree şi răguşeală. Frunzele de mur conţin și ele taninuri, acizi organici (malic, lactoizocitric, suc-cinic şi oxalic), peptide, substanţe colorante, flavonoide, inozitol, vitamina C.

Cum întrebuințezi fructele și frunzele de mur

Fructele se consumă, ca atare, crude. Mai poți face un sirop dintr-un kg de suc (din fructe zdrobite şi lăsate, pentru sucul lor, 24 de ore), la care se adaugă 900 g zahăr sau 1,2 kg miere. Se fierbe la bain-marie până la ajunge la consistenţă siropoasă. Din frunze se face infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extractul din muguri de mur se găsește în comerț. Se administrează conform indicațiilor de pe ambalaj. Pentru uz extern, se face o infuzie din trei-patru linguri de frunze la o jumătate de litru de apă, cu care se face gargară.

Sursa foto: 123rf.com / Ekaterina Pokrovsky