Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat 81 de transporturi de produse de origine nonanimală, în intervalul 26 august – 1 septembrie 2016. Produsele au fost importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia și Africa de Sud, cantitatea însumând 1859.82 tone.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import, adică în depozite autorizate, şi 64 de transporturi în Posturile de Inspecţie la Frontieră: Constanţa Nord, Constanţa Sud, Sculeni, Galaţi, Albiţa, Moraviţa.

De la ardei gras și roșii la pere sau lămâi

Din fructele şi legumele verificate: ardei gras, roşii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici, mere au fost prelevate probe în vederea analizării în laborator pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

Au fost prelevate şi analizate în perioada menţionată 14 de probe, dar nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.

Rodii cu pesticide, peste limita admisă

Probele analizate au avut rezultate conforme, cu excepţia a două probe de rodii provenite din Turcia, la care a fost depăşită limita maximă admisă pentru pesticidul acetamiprid, dar conform formulei EFSA nu sunt depăşite ArfD (doza acută de referinţă) şi ADI (aportul alimentar zilnic).

Cantitatea de rodii la care a fost constată depăşirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kg, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kg, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere.

Acţiunea de retragere de pe piaţă a lotului respectiv de rodii este în curs de desfăşurare.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din București și din țară susțin, prin informarea de presă, că au iniţiat toate măsurile legale care se impun în vederea protejării sănătăţii publice.

Credit foto: Shutterstock