Mit distrus! Folosirea telefonului mobil de către gravide nu îi afectează pe bebeluși

Utilizarea telefonului mobil în timpul sarcinii nu îl afectează pe bebeluș

Femeile care utilizează telefoanele mobile în timpul sarcinii nu sporesc riscul de naște copii cu tulburări de neurodezvoltare în comparație cu gravidele care evită folosirea acestor dispozitive mobile, sugerează un studiu recent. Cercetări anterioare, desfășurate cu preponderență pe animale, au stârnit îngrijorare privind posibilitatea ca expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență emise de telefoanele mobile să aibă un efect negativ asupra creierelor aflate în curs de dezvoltare ale celor mici. 

Citește și: Rujeola a fost eradicată în Marea Britanie. Între timp, românii refuză vaccinarea, 34 de copii au murit

”Nu am găsit nicio dovadă a unui efect dăunător asupra neurodezvoltării copilului de 3 și 5 ani în cazul mamei care utilizează telefonul mobil în timpul sarcinii”, a declarat dr. Jan Alexander de la Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică, autor principal al lucrării. ”Spre surprinderea noastră, cu cât mama folosea mai mult telefonul mobil în timpul sarcinii cu atât capacitățile motorii ale copilului la vârsta de 3 ani erau mai bune”, a precizat Alexander prin e-mail pentru sursa citată. ”Însă, o descoperire similară în ceea ce privește utilizarea mobilului de către tați indică spre alți factori ce țin de stilul de viață și nu către impactul fizic al telefoanelor mobile”, a mai spus acesta.

Mamele care folosesc telefonul mobil mai des au copii mai vorbăreți

Cercetătorii au examinat date de la 45.389 de perechi mamă-copil. Ei au analizat gradul de utilizare a telefonului mobil de către femei în timpul sarcinii și abilitățile motrice, lingvistice și comunicaționale ale copiilor acestora la vârste de 3 și 5 ani. Circa 10% dintre femei au declarat că nu au folosit niciodată telefonul mobil în timpul sarcinii, sau au făcut acest lucru foarte rar, 39% au fost încadrate în categoria ”utilizare redusă (de câteva ori pe săptămână), 47% au folosit aceste dispozitive mobile cu o frecvență ”medie” (zilnic), iar la circa 4% această a fost ”intensă” (cel puțin o oră în fiecare zi).

Spre deosebire de copiii născuți de femei care au utilizat foarte rar telefonul mobil în timpul sarcinii, cei ai mamelor care au vorbit mai mult la astfel de dispozitive aveau un risc cu 27% mai mic de a manifesta o complexitate redusă a propoziției, o posibilitate cu 14% mai mică de a manifesta o gramatică incompletă și un risc cu 31% mai mic de întârziere în dezvoltarea limbajului de nivel moderat la vârsta de 3 ani, se arată în concluziile studiului. De asemenea, copiii născuți de femeile care au utilizat telefonul mobil în timpul sarcinii au avut un risc cu 18% mai mic de a manifesta tulburări motorii la vârsta de 3 ani.

Se recomandă folosirea dispozitivului hands-free pentru evitarea oricărui risc

Există și o tabără de contestatari. Conform lor, alte studii au asociat utilizarea telefoanelor mobile de către gravide cu apariția tulburărilor de comportament la copii, precum hiperactivitatea. 'Un studiu nu este suficient pentru a determina siguranța expunerii feților la aceste dispozitive', a susținut Laura Birks, om de știință la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona. ”Dacă femeile gravide vor să reducă expunerea la câmpurile de radiofrecvență în timp ce vorbesc la telefon, pot să utilizeze funcția ‘hands-free’ și să evite ținerea telefonului în apropierea abdomenului’‘, a precizat Birks.

Citește și: