Florile comestibile – utilizări și efecte terapeutice

Florile comestibile - utilizări și efecte terapeutice

Florile comestibile sunt destul de multe cât să faci un meniu-curcubeu în farfuria ta. Vom vorbi și despre cele de care trebuie să te ferești, care sunt toxice.

Ce sunt plantele cu flori comestibile

Cele pe care le putem consuma în deplină siguranță. În multe părți ale lumii sunt folosite în preparatele culinare pentru savoare și culoare.

Florile comestibile se consumă cât mai proaspete și se culeg înainte de polenizare.

Momentul cel mai bun de cules plante cu flori comestibile este dimineața, după ce se evaporă roua. Sau seara, când se face mai răcoare.

De preferat ar fi să consumi florile pe care le cultivi sau pe care le iei din locuri sigure, nu din parcuri sau de pe marginea drumului. Nici de la florărie sau din piață.

Ce mâncăm de la o floare

De obicei, partea comestibilă este reprezentată de petale.

Se scutură bine pentru a îndepărta insectele, etc

Dacă ai flori mici nu te mai preocupa să rupi stamina și pistilul

Spală florile bine, apoi lasă-le la uscat pe un prosop curat

Dacă ai alergii alimentare sau la polen adaugă treptat în alimentație plante cu flori comestibile sau nu le consuma.

Le menții proaspete în șervețele, la frigider. Unele pot rezista până la 10 zile. Apa gheață le poate revitaliza.

flori comestibile 2

Foto

Nu toate florile se pot consuma

Unele sunt toxice, otrăvitoare. Precum ciupercile. Nu putem mânca orice floare ornamentală ne crește în grădină.

Cum folosim florile comestibile în preparate

Au arome unice, textură și culoare, și și-au câștigat pe deplin denumirea de flori comestibile. Pot face parte dintr-un fel principal, salate sau un desert.

Pot fi servite ca și garnitură. Ba chiar și în băuturi pentru aromă, sau ceaiuri și vinuri.

Dau savoare untului, oțetului, marinadei sau dressing-ului.

Unele sunt uscate și folosite ca plante medicinale sau ierburi culinare.

Grecii și chinezii folosesc florile de mulți ani în preparatele lor. Este un trend care s-a răspândit peste tot în lume.

De ce să folosim florile comestibile

Din același motiv pentru care le folosești și la ceai. Sau pentru care sunt folosite în anumite medicamente naturiste.

Au o valoare terapeutică importantă și sunt bogate în minerale.

Florile comestibile, bune de mâncat

Allium – acestea sunt comestibile înîntregime. Din această categorie fac parte prazul, arpagicul, usturoiul, chives.

Angelica – în funcție de soi, angelica poate avea culori ce variază de la lavandă până la roșu. Are gust de lem dulce.

Albăstreaua – se consumă petalele, se aseamănă cu iarba la gust.

Busuiocul – florile au un gust mai puțin intens față de frunze.

Gălbenelele – are un gust ușor piperat și picant.

Garoafele – sunt dulcege odată rupte. Gustul este apropiat de cel pe care îl simțim când mirosim floarea.

Mușețelul – îl folosim deseori în ceaiuri, este foarte sănătos.

Crizantema – există într-o gamă variată de culori. Se recomandă a fi consumată cu moderație.

Coriandrul – are un gust picant

Florile de citrice – sunt dulci și aromate

Trifoiul – are un gust ușor de lemn dulce

Păpădia – este comestibilă în totalitate

Mărarul – florile au un gust intens precum cel al frunzelor

flori comestibile - omleta

Foto

Sporul casei bune de mâncat, dar și de înfrumusețat locuința

Feniculul – aromă ușoară de lemn dulce

Cercelușul – petalele au gust ușor picant

Gladiolele – au un gust ușor fad

Hibiscus – este consumat sub formă de ceai, dar poate fi adăugat și preparatele culinare

Sporul casei – frumos în ghiveci și savuros în farfurie prin culoare. Gustul este fad

Iasomia – puternică la miros, al fel și la gust

Panseluțele – au un iz de mentă

Lavanda – gust dulce și picant

Lămâița – sunt ușor acrișoare și merg de minune la deserturi

Liliacul – are o aromă ușoară de citrice

Alte flori comestibile mai sunt nalba, menta, călțunașii, asmățuiul, monarda, limba mielului, arugula, anason isop, oregano, ridiche, trandafirul, rozmarinul, salvia, florile de dovleac, floarea soarelui, violetele, begonia, caprifoiul, gura-leului, mazărea, vioreaua, socul, șofranul, valeriana, zmeurul, zucchini, magnolia, margareta.

La capitolul plante necomestibile amintim lăcrămioara, narcisa, petunia, stânjenelul, rododendronul, leandrul, nemțișorul.

Toate florile comestibile pot fi consumate, unele moderat, după bunul plac. Cu siguranță veți aprecia mai mult un preparat culinar presărat cu flori, aromat și savuros ce te îmbie să-l guști.

Sursa Foto Flickr

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Save