Fibrilația atrială duce la AVC și nu trebuie ignorată

fibrilația atrială

Fibrilația atrială este una dintre bolile ușor de ignorat. Totuși, de cele mai multe ori, fibrilația atrială poate fi diagnosticată simplu și fără costuri importante. Iar Campania „Schimbă Ritmul' pune fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează „Schimbă Ritmul'. Este un program amplu de informare și conștientizare despre efectele fibrilației atriale și implicit a riscului apariției celor mai grave accidente vasculare cerebrale.

Fibrilația atrială ucide!

Peste 8200 de români mor în fiecare an în urma unui AVC cauzat de fibrilația atrială. Accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate. Prelungesc cu 20% spitalizarea. Și reduc cu 40% rata de recuperare. Astfel, în fiecare an, peste 3000 de români pot supraviețui unui astfel de AVC. Dar prezintă pareze, dificultăți de vorbire și alte dizabilități. Două treimi dintre aceștia nu vor mai fi în viață la un an de la eveniment.

Fibrilația atrială este în România un inamic tăcut și ignorat. O afecțiune care în continuare NU este gestionată eficient și în general NU reprezintă o prioritate nici pentru pacient, nici pentru sistemul de sănătate.', spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. Este nevoie de informare, diagnosticare și abordare clinică corectă. Ca să schimbăm ritmul vieții celor câteva sute de mii de români care, suferind de fibrilație atrială, au un risc de 5 ori mai mare să facă un accident vascular cerebral.' adaugă Vasile Barbu.

România înregistrează, în Europa, cea mai mare rată de decese ce ar putea fi evitate dacă s-ar utiliza cunoștințele și tehnologiile medicale actuale. Aproape 1 din 2 decese ar putea fi prevenite, iar bolile cerebrovasculare, între care și AVC-ul ischemic, sunt a doua cauză de mortalitate (Eurostat 2017).

Fibrilația atrială este tăcută, accidentul vascular cerebral, consecință a acesteia, este devastator. Vorbind despre fibrilație, trebuie să pomenim de moarte și invaliditate cumplită. Pentru ca pacienții noștri să înțeleagă la ce sunt expuși.” declară Profesor Universitar Dr. Bogdan-Ovidiu Popescu, Spitalul Clinic Colentina, președintele Societății de Neurologie din România.

O problemă de sănătate publică

De cele mai multe ori, persoanele cu fibrilație atrială află că au boala abia după ce a survenit un AVC. Iar aderența pacienților la tratament de control al fibrilației atriale și, implicit, la prevenția unui AVC este de sub 50%.

Fibrilația atrială reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Probabil insuficient conștientizată atât în randul pacienților, cât și în comunitatea medicală. Această afecțiune poate face ravagii chiar înainte de a vorbi' prin simptome. De aceea este necesară detecția fibrilației atriale prin screening. Cel puțin la anumite categorii de pacienți, cum ar fi cei cu vârsta peste 65 ani, cei care au suferit un accident vascular cerebral ischemic sau un accident ischemic tranzitor, precum și purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare.

Tratamentul anticoagulant este esențial. Preferabil cu noile anticoagulante orale. Conduita optimă este bazată pe comunicare medic-pacient. Cu împărtășirea cunoștintelor și înțelegerea nevoilor fiecărui pacient. Prevalența crescută a fibrilației atriale și potențialul evolutiv către complicații severe justifică implementarea unor politici de sănătate publică adresate acestei afecțiuni., spune Șef Lucrări Dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicina internă, Spital Clinic Colțea București, secretar al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Diagnosticul precis e important

De cele mai multe ori fibrilația atrială poate fi diagnosticată simplu și fără costuri importante. Iar tratamentele recomandate prin ghiduri internaționale permit un bun control al bolii. Și previn  cu succes AVC-ul și celelalte complicații secundare. România NU are în acest moment un program funcțional de identificare a pacienților și acces egal la tratament eficient.

Pentru un bun control al afecțiunii este esential ca pacientul să beneficieze de un diagnostic precoce și de un tratament corect. Sunt necesare cunoașterea simptomelor, verificarea personală a pulsului și controlul periodic la medic. Examenul clinic sistematic poate depista tulburarea de ritm. Iar investigațiile suplimentare pot confirma diagnosticul.

Tratamentul trebuie instituit cât mai precoce, iar pacientul trebuie informat și conștientizat asupra importanței lui. Comunicarea medic-pacient eficientă, bazată pe încredere poate contribui în mod esențial la succesul terapiei, la creșterea complianței, aderenței și persistenței la tratament' a declarat doamna Asistent Universitar dr. Daniela Mihaela Baltă, medic primar, membru în grupul CardioMF al Societăți Naționale de Medicina Familiei.

Peste 8200 de morți premature și peste 6000 de vieți distruse, ale pacienților și ale celor apropiați, pot fi evitate printr-un management eficient al fibrilației atriale, prin politici publice funcționale și prin acces neîngrădit la servicii medicale și tratament eficient. Obiectivul campaniei este să pună fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate pentru că avem o șansă reală să scădem numărul victimelor accidentelor vasculare cerebrale.' încheie domnul Vasile Barbu.

Mai multe informații despre fibrilația atrială poți găsi pe site-ul www.SchimbaRitmul.ro și în comunitatea Facebook SchimbaRitmul.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților derulează campania Schimbă Ritmul sub patronajul Ministerului Sănătății, având ca partener instituțional Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu suportul științific ale partenerilor: Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Sursa foto: wikimedia.org