Pământul din ghivece pierde repede mineralele esențiale plantelor, dacă nu îl împrospătezi în fiecare an.

În plus, la începutul unui nou sezon cald, fertilizarea plantelor este obligatorie. Ele trebuie ajutate cu fertilizatori speciali, să crească mai viguroase și să înflorească.

Principalele ingrediente ale substanțelor nutritive pentru flori sunt nitrogenul (N), fosforul (P) și potasiul (K). Lângă simbolurile acestor minerale, vei găsi pe etichete trecut câte un număr care reprezintă concentrația respectivului element.

Astfel, o soluție nutritivă N20-P20-K20 înseamnă că cele trei minerale sunt în procente egale și sunt indicate pentru plantele decorative prin frunze. Fertilizatorii echilibrați ajută foliajul și pot fi folosiți din primele zile calde de martie, când plantele beneficiază de mai multă lumină și intră în procesul de creștere accelerată.

Fertilizatorii N-P-K, pe eticheta cărora citești procentele 10-20-10 sunt indicați pentru plantele care fac flori, pentru a stimula apariția de boboci noi.

Fertilizarea plantelor. Tipuri de îngrășăminte

Îngrășământul lichid

  • se dizolvă în apă conform instrucțiunilor și se aplică după ce ai udat deja plantele, ca rădăcinile să nu absoarbă imediat o cantitate mare de minerale;
  • folosește soluția cu fertilizator lichid după fiecare udare timp de cel puțin trei săptămâni.

Îngrășământul granular

  • se repartizează uniform la suprafața ghiveciului și se sapă ușor pentru a încorpora granulele în pământ;
  • respectă doza recomandată de producător sau folosește mai puțin cu o treime.

Îngrășământul de tip baton

  • batoanele se înfig în pământ în apropiere de marginea ghiveciului, să nu ia contact cu rădăcinile;
  • îngrășămintele de tip baton se îngroapă la 3 cm adâncime.

Îngrășământul foliar

  • este folosit pentru plantele decorative de dimensiuni mari și se aplică prin pulverizare;
  • este contraindicat plantelor cu frunze fine sau acoperite de puf.

Trucuri utile

Este bine să diluezi fertilizatorii solubili cu o cantitate mai mare de apă, decât scrie pe etichetă, dacă plantele tale sunt prea tinere, dacă sunt fragile sau au crenguțe îngălbenite.

Dacă, după ce ai folosit fertilizatorii, frunzele plantelor încep să se îngălbenească, este posibil să fi pus o concentrație prea mare. În acest caz, este nevoie să uzi de două ori plantele, la interval de cinci minute, și să ridici ghiveciul din farfurie pentru a se scurge foarte bine toată apa. Repetă operația de trei sau patru ori în următoarele 10 zile pentru a scăpa de mineralele în exces.

sursa foto: 123rf.com