Fațetele dentare sunt o „găselniță” extrem de utilă. Datorită rezultatelor spectaculoase pe care le aduc într-un timp extrem de scurt, faţetele dentare au devenit unele dintre cele mai populare proceduri de cosmetică dentară. Există, însă, unele voci reticente cu privire la acest tratament. Și asta pentru că ar pune în pericol structura naturală a dintelui. Așadar, sunt bune sau nu fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt de ajutor

Probabil că principalul avantaj pe care îl iau în considerare cei care aleg faţetele dentare este că estetica dintelui este îmbunătăţită rapid. Faţetele dentare se realizează în foarte puţine etape. Într-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente. Și aici intră modificările de culoare, de formă, dinţii fracturaţi sau cu obturaţii vechi, care s-au colorat în timp.

„Dacă faţetele dentare sunt folosite ca alternativă a albirii dentare, avantajul este că nu se colorează. În vreme ce asta se întâmplă în cazul dinţilor naturali şi al obturaţiilor. Și nu mai este necesară repetarea procedurii de albire. În plus, spre deosebire de coroanele artificiale, faţetele dentare au o grosime mai mică. Protejează astfel gingia. Și necesită o şlefuire superficială, fără scoaterea nervului.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Un alt motiv important este că rezistă la pete de cafea, ceai şi fum de ţigară. Căci sunt realizate din materiale de ultimă generaţie. Sunt sculptate în mod individual şi personalizat pentru fiecare pacient. Și este aproape imposibil ca cineva să observe diferenţa dintre faţetele dentare şi dinţii naturali.

Prezintă riscuri?

Cel mai evident dezavantaj al faţetelor dentare este şlefuirea dintelui pentru aplicarea faţetei. Este o procedură ireversibilă. Iar dintele va trebui să fie acoperit toată viaţa cu faţete sau coroane, a căror culoare nu mai poate fi schimbată după cimentare. Odată cu ataşarea faţetelor de dinte este foarte posibilă apariția sensibilității la temperaturi calde şi reci. Din fericire, această senzaţie dispare, de obicei, în decurs de câteva zile.

„Cei care iau în calcul aplicarea de faţete dentare nu trebuie să treacă cu vederea nici costurile. Atât pentru aplicarea faţetelor, dar şi pentru întreţinerea lor. În primul rând, faţetele dentare sunt mai costisitoare în comparaţie cu o obturaţie (plombă) sau coroană dentară de porţelan. Iar odată ciobite sau crăpate ele nu pot fi reparate, ci doar schimbate. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare. În plus, ele trebuie înlocuite în timp, deoarece gingia, odată cu înaintarea în vârstă, se retrage, iar dintele de dedesubt devine vizibil şi se poate caria.”, atenţionează dr. Mihaela Dan.

Când nu sunt recomandate

Faţetele dentare nu sunt recomandate pacienţilor care scrâşnesc noaptea din dinţi (bruxism), care au dinţii foarte tociţi sau oclud (muşcă) cu dinţii muchie pe muchie, deoarece riscul ca faţetă să se spargă şi să sară este foarte mare. Gutiera de protecţie poate ajuta în acest sens, însă riscul de deteriorare rămâne, astfel încât în aceste cazuri este recomandat să fie luate în considerare alte opţiuni.

„Deşi aspectul estetic pe care îl aduc este, cu siguranţă, unul de impact, există cazuri în care faţetele dentare nu pot fi aplicate. Spre exemplu, faţetele dentare nu pot fi folosite pe dinţi care prezintă denivelări (înghesuiri) mari, deoarece ar trebui şlefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce în acelaşi plan şi nici pe dinţi cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece rămâne foarte puţin smalt de care să adere. Fâţetele dentare nu sunt la fel de rezistente precum coroanele dentare, astfel că în aceste cazuri se pot găsi opţiuni de tratament mai eficiente.”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Deşi informaţii despre faţetele dentare sunt disponibile la tot pasul, vizita la medicul specialist este cea mai sigură cale de a afla dacă ele reprezintă o opţiune potrivită de tratament şi pentru a evalua alte soluţii alternative disponibile. Chiar şi în cazul în care hotărârea de a obţine zâmbetul perfect cu ajutorul faţetelor dentare a fost luată este recomandat să revenim în mod regulat la medicul dentist pentru o întreţinere profesională cu o pastă specială, non-abrazivă, şi pentru ca medicul dentist să examineze periodic dantura.

Sursa foto: Orto-Implant Expert

Află mai multe despre când este recomandat să-ți pui fațete dentare