Meghan Markle pune în pericol sănătatea bebelușului în acest turneu regal de 16 zile, ce a început în Australia, potrivit CNN. Și asta pentru că Ducesa de Sussex și prințul Harry trebuie să viziteze locuri precum Tonja și Fiji, unde există virusul Zika, foarte periculos mai ales pentru femeile însărcinate, putând cauza malformații congenitale bebelușilor.

Potrivit CNN, Palatul Kensington a luat în considerare toate elementele de natură medicală înainte de acest turneu, primul în afara Marii Britanii, însă, cel puțin deocamdată, itinerarul cuplului regal nu a fost schimbat. Acest lucru a atras foarte multe critici la adresa familiei regale, fiind de părere că Meghan riscă sănătatea copilului, având în vedere că ea oricum are o sarcină cu risc din cauza vârstei înaintate.

Infectarea cu virusul Zika se poate transmite prin mușcătura țânțarului tigru asiatic și prezintă o serie de pericole majore pentru femeile însărcinate. În cele mai grave dintre cazuri, Zika poate duce la avort spontan sau nașterea unui făt mort. Însă virusul poate cauza și microcefalie – o malformație gravă (n.r.  – copii care se nasc cu această malformație au craniul semnificativ mai mic, iar creierul acestora este incomplet dezvoltat), probleme cu vederea sau defecte neurologice grave.

Citește și: Pippa Middleton a născut! Iată ce sex are bebelușul

Cât de periculos este virusul Zika pentru copilul lui Meghan Markle?

Pe de altă parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA recomandă evitarea acestor insule pentru femeile însărcinate. Ministerul de Externe a Marii Britanii le sugerează britanicelor însărcinate să amâne orice călătorie care nu este esențială până după nașterea copilului.

Autoritățile din SUA clasifică Fiji și Tonga ca „zone cu risc de infectare cu Zika”. OMS plasează Tonga în categoria de risc 1 și Fiji în categoria a doua de pericol de infectare. Pe de altă parte, lista zonelor periculoase a celor de la OMS este în plin proces de reevaluare.

În 2018, în Fiji nu a fost raportat niciun caz de infectare cu Zika, în timp ce anul trecut numai un caz de acest fel a fost înregistrat de autorități, potrivit Ministerul Sănătății din zonă. Niciun caz de complicații în urma infectării cu acest virus periculos nu au fost raportate în ultimii doi ani.

„În aceste țări există risc de infectare, însă nu unul mare”, a spus Adam Kucharski, profesor și epidemiolog al Școlii londoneze pentru igienă și medicină tropicală.

Kucharski a explicat că în Tonga și Fiji s-au înregistrat cele mai multe cazuri de acest fel în anul 2016, iar acum riscul de infectare este mai scăzut decât atunci.

Meghan Markle și prințul Harry au anunțat luni că vor deveni părinți pentru prima dată, la câteva ore după ce au ajuns în Sydney, primul lor turneu regal în afara Marii Britanii. Acesta va dura 16 zile și a început în Australia, urmânca ca ducii de Cambridge să-și continue călătoria apoi în Noua Zeeladă, Fiji și Tonga.

Citește și: