Ce facem cu copiii în vacanță?

Ce facem cu copiii în vacanță: îi duci la bunici. Familie formată din 3 generații (bunici, părinți, copii) se plimbă în pădure toamna

Nu îți poți lua concediu de câte ori are copilul vacanță. Nu-l poți nici lăsa singur acasă, pentru că e prea mic. Deci, ce facem cu copiii în vacanță? Soluția salvatoare par să fie bunicii. Dar dacă nici ei nu sunt disponibili?

Elevii din învățământul primar și preșcolar vor avea o vacanță intersemestrială între 27 octombrie și 4 noiembrie. 'Unde las copilul în acest timp?' și 'Cum să fac să nu se plictisească?' sunt două întrebări care frământă mulți părinți. Dacă bunicii nu sunt disponibili, o soluție ar putea fi taberele sau afterschool-urile care încă funcționează în această perioadă. În plus, dacă ai timp la dispoziție, există numeroase activități (unele gratuite) pe care le poți face împreună cu copilul tău.

Citește și: Vacanța la țară, la bunici. Păreri pro și contra

Ce facem cu copiii în vacanță. Plictiseala, un bun 'profesor'

Una dintre probleme poate fi monotonia zilelor în care micuții nu au nimic de făcut. 'Copiii își pierd răbdarea destul de repede', observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Totuși, adaugă specialistul: 'dacă au prieteni, fac sport, dacă au deprins cititul ca pe o activitate interesantă, dacă au jucăriile dorite, nu vor mai simți că timpul trece greu. Deși nu ar trebui să încerci cu orice preț să-i sugerezi tu o ocupație. Cercetările în domeniul psihologiei au demonstrat că plictiseala este bună în cazul copiilor, deoarece îi forțează să creeze noi rețele neuronale, găsind soluții la situația problemă și le dezvoltă imaginația'.

Citește și: Copilului tău nu-i place să citească? Sfaturi utile să-l faci să iubească cărțile

Ce facem cu copiii în vacanță. Programul copilului de grădiniță

'Copilul de gradiniță se va juca mai mult în vacanță, decât cel din învățământul primar. Totuși, amândoi au nevoie de un program structurat, așa cum este cel din timpul activității educaționale. Ca urmare, consider că este important ca micuțul să aibă același program de somn și masă și în această perioadă, evindent, cu excepțiile firești', spune specialistul. 'De exemplu, stabiliți cu copilul de vârstă preșcolară de comun acord o oră pe zi în care desenează, colorează, dar și efectuează mici teme care să-i antreneze atât mușchii fini ai mâinilor, pentru perioada când va deprinde scrisul, cât și răbdarea de a sta în bancă pe o perioadă de timp fără a i se părea chinuitor. Recomand colecția 'Uite câte știu' pe nivele de vârstă pentru o activitate atât utilă, cât și foarte distractivă'.

Ce facem cu copiii în vacanță. Alternative educative

Taberele tematice sunt o idee bună pentru o ocupație de vacanță. Unele pot fi chiar pe lângă orașul tău. Există cazuri în care astfel de activități sunt zilnice, dar copilul vine seara acasă. Poate învăța limbi străine, informatică, olărit, călărie, să gătească, să țeasă covoare etc. Va avea parte de o activitate interesantă, iar tu și tatăl lui nu va fi nevoie să vă luați liber de la serviciu. Dacă aveți timp măcar la sfârșit de săptămână, faceți o listă cu muzee, parcuri și alte locuri pe care ați fi dorit să le vizitați și nu ați reușit până acum sau pe care ați fi dorit să le revedeți. Zilele frumoase petrecute în familie vor fi de neuitat pentru copilul tău.

Citește și: De ce este importantă rutina pentru copilul tău

Ce facem cu copiii în vacanță. Soluții de urgență

Ai putea apela la o vecină sau la o rudă care are mai mult timp liber. Uneori, ne este rușine să întrebăm și credem că oamenii vor răspunde negativ. Dar există multe persoane care se bucură să petreacă timpul cu un micuț și să simtă că sunt de ajutor. Poate cunoști vreo 'tânără' pensionară care are copiii departe și ar fi dornică să te ajute. Poate are și nevoie de un ban în plus. Chiar dacă nu poți oferi mult, tot este mai bine decât nimic. Dacă chiar nu ai cu cine îl lăsa, există și grădinițe, locuri de joacă și centre educaționale care pun la dispoziție așa-numitul 'baby parking' (parcare copil). Serviciul acesta poate fi folosit pentru câteva ore pe zi, în timpul săptămânii, în week-end și chiar pe timpul nopții. Te poți interesa care sunt acestea în orașul tău.

Ce facem cu copiii în vacanță. Activități pentru școlari

'Copiii de școală primară au teme de vacanță. Cu excepția perioadelor în care sunt plecați în tabere, excursii sau prin oraș cu părinții, este bine să aibă un program educativ. Este important ca, în medie, să citească o jumătate de oră pe zi și să rezolve o pagină de culegere de matematică. Dacă își petrec săptămâna la bunici, tot vor avea timp să-și rezolve obligațiile școlare. Acest lucru oferă beneficii foarte mari. Dezvoltă cunoștințele. Crește stima de sine – elevul care știe lecția este mai sigur pe el. În plus, crează o rutină și îl învață disciplina, esențială oricărui școlar de succes.'

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com