Ești alergică la gluten? Evită aceste alimente despre care sigur nu știai că au gluten!

Ești alergică la gluten? Evită aceste alimente despre care sigur nu știai că au gluten!

Dacă ești alergică la gluten, nu trebuie să fii atentă doar la pâine și la produsele care conțin grâu în general, ci trebuie să eviți și unele alimente despre care nici nu bănuiai că ar conține gluten. În cazul anumitor persoane, cum sunt cele cu boala celiacă, glutenul provoacă reacții neplăcute, precum balonare, diaree, constipație sau eczeme. Vezi aici și alte simptome ale celiachiei!

Descoperă mai jos câteva alimente despre care nu aveai habar că ar putea conține gluten!

Alimente contraindicate dacă ești alergică la gluten

Glutenul se ascunde în cele mai neașteptate alimente, în special în cele foarte procesate și ambalate, care au termen de valabilitate îndelungat. Însă nu întotdeauna pe etichetă vei găsi denumirea de gluten, ci amidon de grâu, proteină vegetală hidrolizată, amidon alimentar modificat.

Iată 7 astfel de produse pe care ar trebui să le eviți dacă ești alergică la gluten:

– bomboane cu lemn dulce, gumă de mestecat și ciocolata (unii producători folosesc făina pentru îngroșarea produsului, astfel încât să nu se lipească de ambalaj);
– chipsuri din cartofi, în special cele cu arome de barbeque sau smântână (aceste arome sunt adesea îmbunătățite cu amidon din grâu);
– mezeluri procesate (gustul acestor produse este îmbunătățit cu ajutorul aromelor în compoziția cărora se regăsește frecvent amidonul din grâu, care conține gluten);
– sos de soia (verificați mereu eticheta – multe sosuri de soia au în compoziție grâu sau amidon din grâu, pentru îngroșarea consistenței sosului);
– înlocuitori de carne sau brânză, precum soia sau tofu (producătorii folosesc frecvent făina pentru a lega compoziția unor astfel de produse);
– murăturile din comerț ar putea conține oțet din malț, care este făcut prin fermentarea malțului sau a altor cereale care conțin gluten. În schimb, cele făcute cu oțet din vin alb sunt sigure pentru consum dacă ești alergică la gluten.
– muștar (la fel ca murăturile, unele sortimente de muștar ar putea avea în compoziție oteț din malț, deci gluten; de asemenea, nu este o practică neobișnuită pentru producători să folosească făină albă pentru îngroșarea consistenței muștarului).
Așadar, grijă mare dacă ești alergică la gluten, pentru că această substanță se poate ascunde în tot felul de produse la care nu te-ai aștepta.

Sursa foto: 123rf.com