De ce este importantă rutina pentru copilul tău. Aduce confort psihologic

Pentru copii în mai mare măsură, dar și pentru adulți, rutina aduce un confort psihologic. Ea ”fixează un cadru pentru cei mici și îi face să-și însușească anumite automatisme sănătoase: de la dușul de dimineață și spălatul pe dinți, la programul de exerciții fizice, citit sau făcut teme”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin care te sfătuiește ”să insiști pentru a-i forma micuțului anumite obiceiuri esențiale pentru sănătatea și dezvolarea lui. Bineînțeles, acestea nu trebuie să fie bătute în cuie. ”Poți face concesii, uneori, dar pentru lucruri minore.

9 lucruri pozitive pe care să le spui copilului, pentru a vă întări relația

De ce este importantă rutina pentru copilul tău. Organizarea vieții de familie

Rutina ține de modul în care familiile se organizează, petrec timp împreună și se distrează. Fiecare în parte își stabilește propriile obiceiuri. De exemplu, poți avea obiceiuri zilnice, cum sunt spălatul de dimineață, baia de seară, mesele etc. Există rutine săptămânale care țin de curățenia casei sau rutine de vacanță, despre ce faceți, de obicei, în zilele libere sau în concedii. În general, aceste ”ritualuri” ajută viața de familie să se desfășoare mai ușor. Un mediu organizat și previzivil ajută copiii și adolescenții să se simtă în siguranță, mai ales în perioadele stresante și pline de schimbări, cum ar fi pubertatea, mutarea la altă școală, moartea unui bunic etc.

Citește și: Cum îți convingi copilul să ia medicamente prin câteva trucuri simple

De ce este importantă rutina pentru copilul tău. Se poate distra, dar nu-și ignoră responsabilitățile

Există anumite rutine pot ajuta familia să se sudeze mai bine. Un exemplu în acest sens ar fi povestea spusă seara, meciul de fotbal de duminică, masa luată împreună etc. În plus, cei mici ar fi bine să aibă locul și treaba lor în gospodărie. În funcție de vârsta lor, vor avea anumite responsabilități cum ar fi punerea mesei, strângerea jucăriilor, spălatul vaselor etc. Astfel, vor învăța și anumite abilități de care vor avea nevoie în viața de adult și vor ști cum să-și organizeze în mod eficient timpul și atunci când nu vor mai locui cu părinții.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com