Emoțiile strică dinții?

emoțiile

Emoțiile strică dinții? Ți-a trecut vreodată prin minte că problemele dentare ar putea avea legătură strânsă cu ceea ce simți, cu trăirile și emoțiile tale? Ei bine, psihicul acționează și asupra gurii.

E greu cu spălatul pe dinți la noi în țară, d`apoi cu mersul la stomatog! Și ni se pare absolut firesc să rămânem fără dinți, de la o vârstă încolo, la fel ca și faptul că avem dureri de oase, că ne crește tensiunea, că ne slăbește inima sau mintea.

Îngrijirea dinților nu intră, din păcate, pe lista de priorități a multora dintre noi. Cât despre detartraj, pare a fi mai mult un moft. Or, acesta nu face decât să elimine riscul de a ne pricopsi cu boli grave. Pe lângă bolile cardiovasculare, diabetul, surzirea și chiar temuta boală Alzheimer pot avea ca punct de pornire îngrijirea deficitară a cavității bucale sau scăparea de sub control a bacteriilor din mucoasa bucală. Pe de altă parte, nici trăirile sufletești nu sunt străine de starea de sănătate a gurii.

Dantura e o carte de vizită

Dinţii ne ajută să avem o comunicare clară şi precisă cu cei din jur. Tot ei ne îmbracă personalitatea și ne permit să ne exprimăm. De aceea avem nevoie de o dantură sănătoasă o perioadă cât mai lungă din viață. Iar pentru asta dinții trebuie îngrijiţi permanent.

Mușcă din plin viața

Gura are un rol foarte important pentru digestie. „Starea de sănătate a dinților are impact asupra sănătăţii întregului corp uman. Cavitatea bucală înseamnă începutul digestiei şi este reprezentată de dinţii şi părţile moi. Dinţii simbolizează deciziile, poarta de intrare, care ne ajută să „muşcăm' din plin din viaţă. Realitatea noastră interioară şi exterioară trece prin dinţi, care reprezintă unul dintre mijloacele de exprimare în viaţa noastră.', explică dr. Andra Custura.

Nu-ți rupe sănătatea de la gură!

Nimeni nu se gândește că problemele dentare pot avea semnificații emoționale. Și totuși acestea există. Iată care sunt:

1.Furia face abces

Abcesul reprezintă furia ce se strânge faţă de dificultatea de a lua o decizie.

2.Caria scoate durerea la iveală

Prin carii, sufletul își strigă durerea. Fiecare dinte reprezintă un aspect particular al vieţii, iar caria ne arată că respingem acel aspect şi astfel ne autodistrugem.

3.Scrâșnești din dinți de frică

Bruxismul sau scrâşnitul din dinţi arată câtă nervozitate se ascunde în tine, câtă teamă de a lua decizii și de a nu fi pe placul celorlalți. Se manifestă mai ales noaptea. Și afecțiunile oaselor maxilare sunt legate de acest fenomen. Și exprimă nivelul de acceptare a realității. Maxilarul superior simbolizează relaţia cu tatăl şi maxilarul inferior reprezintă relaţia cu mama.

4.Te doare în colțul gurii?

Afecţiunile articulaţiei temporo-mandibulare, care face legătura între maxilare, arată că trăim o dualitate interioară între a spune sau a ascunde adevărul, sentimentele şi gândurile profunde. Suntem dezamăgiți de prezent, pentru că am visat la mult mai mult.

5.Proteza sau implantul ne mint

Dantura artificială, deși necesară, oferă doar o iluzie de vitalitate. Dau senzația de naturalețe, însă ne rănesc sentimentele, căci ne simțim mințiți.

Ce spun dinții despre emoțiile tale

„Capacitatea interioară de a primi idei noi, iubire, hrană, echilibru şi stabilitate se va manifesta prin dinţi puternici şi sănătoşi. Dinţii reprezintă voinţa de a merge înainte, de a reuşi, capacitatea de a da viaţă gândurilor şi emoţiilor. Un conflict interior puternic nesoluţionat se poate manifesta prin afectarea dinţilor şi a gingiilor. La nivel inconştient închidem uşa, pentru că nu suntem în stare să luăm o decizie. Rezistăm în fata lucrurilor care vor să intre sau să plece din viaţa noastră, crezând că timpul le va rezolva. De fapt, se întâmplă contrariul. Pe lângă afectectarea dinţilor şi gingiilor, apar şi afecţiuni ale tractului digestiv.', spune dr. Andra Custura, medic stomatolog, Andra Smile

Sursa foto: Shutterstock