Ecografia musculo-scheletală poate descoperi afecțiuni nebănuite

ecografia musculo-scheletală
Ecografia musculo-scheletală este una dintre investigațiile obligatorii. Mai ales dacă te numeri printre cei care fac multă mișcare sau depun efort fizic intens. Căci ecografia musculo-scheletală este investigația care poate elucida misterul multora dintre problemele de la nivelul musculaturii, tendoanelor sau ligamentelor.
Aceasta este o tehnică sigură, neinvazivă. Este rapidă și precisă în diagnosticarea multor probleme. În funcție de prezentarea simptomelor clinice, examenul cu ultrasunete poate implica o evaluare completă a articulației sau poate fi adaptat unei anumite regiuni de interes.', explică Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Ce afecțiuni se văd la ecografia musculo-scheletală

Ecografia musculo-scheletală poate descoperi următoarele afecțiuni:

Rupturi la ligamente, mușchi și tendoane
Sângerări în mușchi sau articulații
Acumularea fluidelor
Tumori tisulare moi
Afecțiuni specifice sportivilor de performanță
Descoperirea precoce a artritei„Din experiență, pot să spun că ecografia musculo-scheletală m-a ajutat să diagnostichez rupturi de tendon sau tendinite. Tulburări musculare, mase sau colecții de lichide. Ruptură de ligament sau entorsă. Prinderi nervoase. Inflamație sau lichid în bursă și articulații. Schimbări timpurii ale artritei reumatoide. Hernie. Tumori benigne și maligne de țesut moale. Chisturi ganglionale. Corpuri străine în țesuturile moi (cum ar fi așchii sau sticlă). Dislocări ale șoldului la sugari', adaugă specialistul.

Nu doare și se face repede

„Printre avantajele ecografiei musculoscheletale se numără accesul rapid, caracterul neinvaziv, neiradiant și gradul de acuratețe crescută, permițând efectuarea unor manevre terapeutice ghidate ecografic. Ecografia musculo-scheletală este utilă pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor reumatice.
Printre acestea se numără: poliartrita reumatoidă, sclerodermia, polimiozita și dermatomiozita, sindromul Sjogren, spondilartropatiile seronegative, artritele microcristaline și boala artrozică. În aceste afecțiuni aduce informații referitoare la: acumulările de lichid intraarticular, starea membranei sinoviale și a suprafețelor osoase. De asemenea, prin ecografie se poate monitoriza raspunsul la tratament.', spune Dr. Brotac.

Când să faci această investigație

Care sunt simptomele care trebuie să te ducă cu gândul că ar trebui să faci o astfel de investigație? Iată de ce anume să ții seama:

Umăr înghețat, durere, umflături sau mase, impingement și instabilitate.
Cot – rupturi de ligament sau entorse, cotul jucătorului de golf sau de tenis, rupturi musculare, mase sau colecții de lichide.
Încheietura și mâna – durerea, umflarea sau inflamația articulațiilor, leziuni ale țesuturilor moi, prinderea nervilor în sindromul de tunel carpian, mase, artrită reumatoidă.
Regiune inghinală – durere, umflare, hernie inghinală / femurală.
Spatele inferior – durere, osteoartrita.
Genunchi – durere, leziuni de cartilaj cruciat, umflarea articulației, leziuni, mase.
Gleznă și picior – tulburări ale tendonului lui Ahile, leziuni, instabilitate, impingement, amorțeală, furnicături, mase sau umflături.

„Ecografia musculo-scheletală este 100% noninvazivă. Nu există contraindicații în efectuarea acestei ecografii. Chiar și pacienții cu implanturi metalice sau cardiace pot efectua această examinare. Cele mai multe scanări cu ultrasunete sunt neinvazive (fără ace sau injecții) și sunt de obicei nedureroase.', conchide medicul Cornel Brotac.