Durerile cronice de spate pot lua mai multe forme, dar de cele mai multe ori intră într-una din următoarele două categorii:

1. Durere cu o cauză identificabilă, cum ar fi o afecțiune sau o leziune. Anumite probleme ale coloanei vertebrale, inclusiv boala degenerativă a discului intervertebral, stenoza spinală sau spondiloza, pot provoca durere continuă, până când nu sunt tratate. Dacă durerea cauzată de aceste tipuri de afecțiuni nu a scăzut după câteva săptămâni sau luni de tratamente neoperatorii, intervenția chirurgicală a coloanei vertebrale poate fi considerată cea mai bună opțiune de tratament.


2. Durere cronică fără cauză identificabilă. Aceasta apare atunci când durerea persistă după ce țesutul s-a vindecat și nu există niciun motiv clar pentru durere. Este deseori denumită „durere benignă cronică”, pentru că nu are nicio consecință asupra stării generale de sănătate și nu are consecințe grave.
Totuși, suferința persistentă este sâcâitoare și îți alterează calitatea vieții. Uneori, poate fi un simptom de somatizare a stresului sau al unei depresii. În acest caz, medicația cu antidepresive sau anticonvulsive poate reduce neplăcerile. În ambele cazuri, antiinflamatoarele locale pot să redea din nou libertatea de mișcare și să aline suferința.

3. Durerea neuropată în care nu durerea nu are nicio legătură cu o leziune sau o afecțiune observabilă. Anumiți nervi continuă să trimită mesaje de durere creierului, chiar dacă nu mai există nici o leziune în curs de desfășurare. Este adesea descrisă ca fiind severă, ascuțită, asemănătoare cu fulgerul, înjunghierea, arsura sau frigul. De asemenea, persoana poate prezenta amorțeală, furnicături sau slăbiciune. Durerea poate fi simțită de-a lungul căii nervoase de la nivelul coloanei vertebrale până la brațe, mâini, picioare sau tălpi.

Citește și: Cum previi sau tratezi durerea de spate cauzată de statul prea mult la birou

Durerile cronice de spate. Cum tratezi durerea neuropatică

Se crede că vătămarea nervilor senzoriali sau motorii din sistemul nervos periferic poate determina neuropatie. Dacă se găsește cauza și este tratată, nervii se vor vindeca treptat, calmând durerea. Opțiunile de tratament pentru durerea neuropatică diferă semnificativ de abordările utilizate pentru alte tipuri de dureri de spate. Opioidele (cum ar fi morfina) și AINS (cum ar fi inhibitorii de ibuprofen sau COX-2) nu sunt, de obicei, eficienți în ameliorarea ei. În ciuda neplăcerilor provocate, durerea neuropatică nu pune în pericol funcțiile vitale și nu are alte consecințe.

Durerile cronice de spate. La ce medic să mergi

Orice ar fi, dacă te supără durerile cronice de spate, este necesară vizita la medic pentru un consult de specialitate. Medicul ortoped este cel care dă diagnosticul. Apoi, vei merge la fizioterapeut pentru a primi un tratament adecvat. Cel mai probabil vei face kinetoterapie și masaj. De ajutor pot fi și anumite terapii, cum sunt cea cu laser, ultrasunete sau electrostimularea. Pentru durerea cronică fără cauze identificabile, mergi la medicul de familie pentru a primi trimiteri la alți specialiști. Dacă ai fost diagnosticată cu depresie sau bănuiești că ar putea fi cauzată de stres, este necesar să apelezi la un psihoterapeut.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com