Du-ți urechile la control!

Du-ți urechile la control!

Primăvara se apropie. Din păcate, odată cu ea, își fac simțită prezența și o serie de afecțiuni, printre ele numărându-se și acelea care ne pun urechile la încercare.

Îți simți urechile înfundate?

La fiecare schimbare de sezon și, în special, primăvara, se produc transformări în organism. Dacă despre alergii, dureri osoase ori alte boli specifice se vorbește destul de des și știm cum să prevenim apariția lor, despre una dintre cele mai răspândite dintre ele nu s-a prea auzit. Culmea, aceasta afectează urechile! Cu toate că nu este vorba despre o afecțiune gravă, catarul trompei lui Eustachio este o infecție foarte neplăcută. Pe lângă ea, tot în anotimpul renașterii naturii, pot apărea otite, sinuzite și alte boli ce țin de specialitatea medicilor ORL, cu efecte supărătoare asupra auzului.

Ce supără trompa lui Eustachio?

Înainte de toate, să o cunoaștem mai bine. Canalul care unește timpanul cu faringele și cavitatea nazală poartă numele de trompă auditivă sau de trompa lui Eustachio, după numele marelui savant care a descoperit-o. Aceasta face legătura cu aerul din exterior, motiv pentru care, la orice schimbare a presiunii atmosferice, simțim acea senzație de urechi înfundate. Cel mai cunoscut exemplu este acela din timpul zborului cu avionul, în special la decolare și la aterizare, la fel ca și în telecabină. Aceeași senazție neplăcută se produce și atunci când avem nasul înfundat și îl suflăm cu putere, când ne reținem strănutul sau hohotele de râs. De ce? Pentru că, în lipsa aerului extern, trompa lui Eustachio se închide, aerul din interior presează casa timpanului. Când suntem răciți, acest fenomen duce la transportarea bacteriilor și virusurilor din cavitatea nazală către ureche. Prin urmare, se produce inflamația și infecția locală, în termeni medicinali, catar. Aceasta poate chiar închide orificiul trompei, oprind aerisirea timpanului. În consecință, apare senzația enervantă de înfundare a urechii, slăbirea auzului.

Catar sau altceva?

Faptul că trompa nu se deschide la înghițire conduce, în primă fază la ipoteza catarului trompei lui Eustachio. Dar cauzele pot fi multiple. Dacă mușchiul vălului palatin nu este suficient activ, simptomatologia e foarte asemănătoare. La fel se întâmplă și atunci când mucoasa trompei este afectată, fie de o sinuzită cronică, fie din cauza polipilor nazali ori a alergiilor. Nici amigdalele nu străine de acest fenomen, precum nici tumorile canceroase la nivelul nasului și faringelui. Aceeași reacție se produce și în timpul curelor de detoxifiere, când organismul elimină toxinele și acizii în exces și mucoasa trompei auditive are de suferit. Mare atenție! La vârste înaintate, hipoacuzia asemănătoare catarului trompei lui Eustachio poate fi semnalul de alarmă al prezenței unei tumori nazofaringiene!!!

Ce se-aude?

În majoritatea cazurilor, primele semnale de alarmă sunt senzațiile de astupare a urechii și pocniturile înfundate. Scăderea auzului și durerile accentuează starea de neplăcere. Indiferent de situație, important este să cerem părerea specialistului otorinolaringolog (ORL-istului). Ceea ce avem de făcut, până a ajunge la medic, este să evităm curenții de aer, să ne izolăm urechile, astupându-le cu vată, să bem ceaiuri calde antiinflamatoare și să folosim picături nazale, pentru a desfunda căile respiratorii. În cazul în care ignorăm simptomele, boala se poate complica, ducând la otită. Mai mult, pot apărea suprainfecția și secreția purulentă, însoțite de dureri insuportabile. Așa că e indicat să nu amânăm vizita la medic, încă de la primele semne de boală. Consultul nu e dureros.

Sursa foto: public-domain-image.com