Documentarul „Colectiv”, premiera nord-americană la Festivalul de Film de la Toronto

Documentarul

După  premiera documentarului „Colectiv”, la Festivalul de film de la Veneția, acesta va putea fi urmărit și la cel mai mare festival de film din America de Nord, Festivalul de la Toronto 2019.

Cea de-a 44-a ediție a Festivalul de Film de la Toronto e gata să înceapă. În perioada 5-15 septembrie 2019 are loc cel mai mare festival de film din America de Nord, considerat de celebra revistă Variety „al doilea festival de film după cel de la Cannes”. Unul din cele 25 de filme selecționate este documentarul ”Colectiv”,  care a urmărit derularea evenimentelor de după tragedia din 2015 și investigațiile realizate de echipa de jurnaliști condusă de Cătălin Tolontan.

Filmul „Colectiv” a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția

Filmul lui Alexander Nanau care, pe 4 septembrie, a rulat la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, va avea premiera nord-americană pe 6 septembrie. Pentru realizarea documentarului a fost nevoie de 14 luni de filmare, 18 luni de montaj și peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci ţări şi nouă naţionalităţi.

Thom Powers: „Mai rar a fost evidențiat atât de dramatic rolul jurnalismului în expunerea corupției, așa cum este în Colectiv.“

O bună parte a acestui film cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele. Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment. Echipa de jurnaliști de investigație condusă de Cătălin Tolontan își continuă munca publicând anchetele în cotidianul Libertatea.

Despre munca jurnaliștilor Libertatea și GSP din documentar scrie Thom Powers, curatorul Secțiunii Documentare de la Festivalul de Film din Toronto, una dintre cele mai exigente prezențe ale cinematografiei: „Mai rar a fost evidențiat atât de dramatic rolul jurnalismului în expunerea corupției, așa cum este în Colectiv, filmul în care Alexander Nanau urmărește în timp real realizarea unei investigații. Cotidianul românesc Gazeta Sporturilor nu este cunoscut la nivel internațional, dar reporterii acesteia sunt la fel de perseverenți ca orice câștigător Pulitzer“.

Cătălin Tolontan conduce acum echipele editoriale Libertatea și Gazeta Sporturilor.

Multe scene din documentar, filmate în redacția Gazetei Sporturilor

Documentarul lui Alexander Nanau descrie tot ce a urmat după incendiul de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, când 27 de oameni au murit pe loc și 180 au fost răniți. Atunci, Ministerul Sănătății le-a promis victimelor cu arsuri că vor avea parte de cele mai bune îngrijiri însă, pe măsură ce se scurgea timpul tot mai mulți dintre aceștia au pierit, ridicând proporțiile tragediei la 64 de morți.

Jurnaliștii de investigație ai Gazetei urmăresc pas cu pas ce se întâmplă și merg pe toate pistele: caută surse din interiorul instituțiilor, consultă documente oficiale și întreabă medicii implicați în tratarea răniților.

Multe din scene au fost filmate chiar în redacția Gazetei Sporturilor. Pentru realizarea documentarului, echipa regizorului Alexander Nanau a avut acces în redacție vreme de mai bine de un an, iar în unele perioade camerele video i-au însoțit pe ziariști zi de zi. Astfel, filmul surprinde momente importante ale muncii lor, inclusiv pe teren.

Catalin Tolontan si Mirela Neag

Una dintre scene îi prezintă pe Mirela Neag și Cătălin Tolontan pe treptele institutului ICECHIM,  în momentul în care au avut confirmarea din analizele comandate chiar de ei că dezinfectanții Hexi Pharma, folosiți inclusiv în spitalele care tratau răniții de la Colectiv, sunt diluați.

Festivaluri la care va fi prezent filmul “Colectiv”

După lansarea modială de la Veneția, filmul va avea premiera nord-americană la prestigiosul Festivalul de Film de la Toronto pe 6 septembrie în cadrul secțiunii Documentare.

În Canada, proiecțiile sunt programate pe 6, 8 și 12 septembrie.

În cadrul Zurich Film Festival (ZFF), care va avea loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, în acest moment, sunt programate 4 vizionari ale filmului: 28 si 29 septembrie și 1 si 5 octombrie.

Filmul va merge în octombrie și la festivalul de film jurnalistic și politic al clubului presei din Washington, unde se va organiza o dezbatere.

Când va avea loc preiera filmului Colectiv în România?

Premiera în România a filmului „Colectiv’ va avea loc in noiembrie.

Datele la care au loc proiecțiile documentarului „Colectiv’ la Toronto

  • 6 septembrie, Scotiabank hall
  • 8 septembrie, Jackman Hall (AGO)
  • 12 septembrie, Scotiabank hall

La cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto, care va avea loc între 5 şi 15 septembrie, vor fi acordate marele premiu pentru lungmetraj, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, dar şi pentru secţiunea „Midnight Madness’, dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).