Doboș tort

Doboș tort

Cine a mâncat o dată doboș ca la mama lui în Ungaria, nu l-a uitat niciodată. Și chiar dacă pare complicat de făcut, veți vedea că nu e așa. Iată rețeta de doboș cu care nu veți da greș!

 

Ingrediente

Pentru foi:

75 g făină

75 g amidon

150 g zahăr pudră

6 ouă

o linguriţă coajă rasă de lămâie sau portocală

Pentru cremă:

175 g ciocolată neagră

250 g unt

3 gălbenuşuri

100 g zahăr pudră

o lingură rom

Pentru glazură:

2 linguri unt

125 g zahăr

Mod de preparare:

  1. Făina şi amidonul se amestecă, se cern şi se pun deoparte 100 de grame din acest amestec. Se freacă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până ce curge crema în fir continuu şi apoi se adaugă coaja de citrice. Albuşurile se bat spumă cu restul zahărului şi apoi două linguri din spumă se pun peste gălbenuşuri. Se mixează şi se pune amestecul de făină. Se adaugă şi restul spumei şi se amestecă delicat.
  2. Aluatul obţinut se împarte în 6 părți, din care se coc foile, una câte una, fiecare, separat, câte 5-6 minute.
  3. Pentru cremă se topeşte ciocolata, se freacă untul cu gălbenuşurile, romul şi zahărul şi apoi se pune ciocolata călduţă. Se amestecă până la perfecta omogenizare.
  4. Înr-o tavă se aşază straturi de foi şi cremă, lăsând de o parte o singură foaie, iar cu restul cremei se înveleşte tortul. Pentru glazură, se caremelizează zahărul şi se adaugă untul. Se întinde amestecul de caramel pe foaia rămasă şi se lasă să se întărească. Apoi se taie în 16 raze de cerc care se aşază deasupra tortului doboș.

Sursa foto: shuterstock