Disciplina fără bătaie. Se poate!

Disciplina fără bătaie

Disciplina fără bătaie este un obiectiv care poate fi îndeplinit de oricine. Totuși, mulți părinți din România mai cred încă în dictonul 'bătaia e ruptă din Rai'. Specialiștii în educație avertizează că acest mod a-l de a-și disciplina copiii nu este unul eficient și are efecte negative asupra micuților.

Mulți părinți cred că pot îndrepta comportamentul copiilor printr-o pălmuță sau chiar o bătaie în toată regula. Totuși, lovirea celor mici nu reprezintă o metodă eficientă de educație, ci constituie un abuz. Dacă procedezi așa, nu vei face decât să-l înveți că violența este un mod de a-ți rezolva problemele. Poate că-l vei face să se poarte așa cum vrei tu o vreme, dar, pe termen lung, consecințele nu sunt deloc bune.

Disciplina fără bătaie dă roade

'Bătaia ne îndepărteaza de copil și pune bariere mari în comunicarea și exprimarea afecțiunii', spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, continuând: corecția fizică 'nu înseamnă disciplinarea corectă a copilului. Pedeapsa corporală nu promovează sub niciun aspect purtarea frumoasă. Disciplinarea bună a copilului presupune că îi oferim o bază pentru adaptarea lui ulterioară la cerințele vieții. În acest caz, micuțul se implică activ în procesul de învățare a unor comportamente dezirabile și este motivat să respecte reguli pe care le-a stabilit împreună cu părintele. Va face acest lucru fără constrângeri exterioare și fără să fie necesară aplicarea forței'.

6 sfaturi utile să disciplinezi copilul cu vârsta între 18 luni și 3 ani

Disciplina fără bătaie tratează copilul cu respect

'Pedeapsa înseamnă utilizarea forței și a autorității. Copilul este forțat să adopte un comportament dezirabil sau să renunțe la unul nedorit. Prin contrast, disciplinarea presupune tratezi copilul cu respect, îi oferi șansa de a alege între comportamente. Astfel, el devine responsabil pentru alegerea pe care a făcut-o. Pedeapsa îi dă sentimentul că nu este iubit sau acceptat. (Multe mame amenință: 'nu te mai iubesc, dacă faci / nu faci …!') Disciplinarea, în schimb, îi transmite că este acceptat și iubit, chiar dacă are un comportament pe care trebuie să și-l schimbe', spune psihoterapeutul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com