Dieta longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult decât ceilalți

Dieta longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult decât ceilalți

Dieta longevității presupune limitarea la minimum a consumului de carbohidrați, arată datele celui mai recent studiu al cercetătorilor americani. Potrivit acestora, secretul vieții lungi și ferite de boli este regimul Atkins, care constă în consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase, care au un rol important în protejarea creierului și a musculaturii.

Dieta longevității: alimente permise și interzise dacă vrei să trăiești mai mult

Testele pe animale de laborator realizate de savanții de la Universitatea din California au scos la iveală că anumite alimente au capacitatea de a menține buna funcționare a sistemului nervos, prevenind în același timp afecțiunile musculare. Conform specialiștilor, dieta bogată în grăsimi sănătoase și săracă în carbohidrați a prelungit viața cobailor cu 13%.

„Rezultatele sunt surprinzătoare și, în cazul oamenilor, acest procent înseamnă o prelungire a vieții cu 7 până la 10 ani', afirmă cercetătorii.

Dieta longevității presupune evitarea alimentelor bogate în carbohidrați, precum paste, pâine, orez, astfel încât organismul este forțat să folosească grăsimea proprie pentru a produce energie. În acest fel, kilogramele în plus dispar, la fel și riscul de obezitate și al bolilor asociate acesteia.

Alimentele bogate în grăsimi sănătoase sunt: avocado, somonul, sardinele, tonul, macroul, păstrăvul, ciocolata neagră, brânza tofu, nucile (caju, fistic, alune de pădure, nuci pecan, nuci braziliene), ouăle, semințele de chia, de in, de floarea-soarelui, uleiul de măsline și de cocos.

De asemenea, acest proces de ardere a grăsimilor ar putea proteja creierul de afecțiunile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, susțin oamenii de știință.

„Am observat că șoarecii mai vârstnici hrăniți cu alimente bogate în grăsimi au o memorie mult mai bună decât șoarecii tineri care au urmat un regim bogat în carbohidrați', a declarat pentru nypost.com medicul Eric Verdin, președintele Buck Institute for Research on Aging.

Studiul a fost publicat recent în revista științifică Cell Metabolism.

Sursa foto: 123rf.com