Despre cancerul la sân numai de bine!

despre cancerul la sân

Despre cancerul la sân se spun multe. Însă adevărul și tratamentul potrivit se află numai la specialiștii în domeniu. Așa că e important de unde te informezi. Fie că ești afectată direct de boală, fie că te afli în anturajul unei persoane aflată în suferință.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei. Și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, în fiecare oră este diagnosticat, în medie, un caz nou de cancer de sân. Iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli.

'Există în continuare în spațiul public o nevoie de informare cu privire la cancerul de sân. Noi credem că este deosebit de important. Mai ales pentru pacientele cu această afecțiune și aparținătoriii acestora. Este important să aibă acces la informație de calitate, din surse credibile, de la experți în domeniu, medici oncologi, anatomopatologi, chirurgi oncologi, psihologi.', a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

Informează-te corect!

Roche România a lansat platforma educațională www.canceruldesan.ro. Este primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul la sân. Noua platforma online se adresează atât pacientelor cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de san, despre ce înseamnă să trăiești cu această boală sau despre felul în care poate fi aceasta gestionată.

În cadrul acestei platforme, cititorii pot găsi peste 70 de articole despre cancerul la sân, recomandate de Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală, Romanian Breast Cancer Group precum și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Articolele îmbină cunoștințe medicale complexe, cu explicații și abordări prietenoase, ușor de înțeles și apropiate de cititor.

Așa te salvezi

'Acest demers este unul foarte util și binevenit. Avem nevoie de pacienți cât mai bine informați,  care să înteleagă ce înseamnă această boală. Mai mult, cred că pacientele vor fi bucuroase să găsească, în afara informațiilor medicale, și alte informații cu privire la asociațiile de pacienți și grupurile de suport precum și detalii legate de campaniile de informare si diagnosticare precoce a acestei maladii.', a adaugat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

'În ultimii ani s-au făcut progrese enorme în ceea ce privește managementul cancerului de san, iar acum majoritatea femeilor supravieţuiesc acestui diagnostic, dacă boala este descoperita în stadiu incipient. Educarea pacientelor și a publicului larg cu privire la aspecte de prevenție este foarte importantă, însă aceasta ar trebui dublată de introducerea unui program național de screening pentru cancerul de sân.', a completat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.

De asemenea, pe acest site, vizitatorii vor putea gasi si informații inedite despre această boală, mituri și adevăruri despre cancerul de sân, precum și linkuri utile catre resurse educaționale, grupuri de suport sau ghiduri pentru pacienți.

Curiozități despre cancerul la sân

Stiați că

…. în trecut, excrementele viespilor erau folosite ca tratament pentru cancerul de sân. Un papirus egiptean recomanda un amestec de creier de vacă şi excremente de viespe care se aplica timp de patru zile pe tumorile mamare.

…. prima înregistrare a unei mastectomii practicată într-un caz de cancer mamar datează de peste 1.500 de ani. Documentele vremii dau ca data A.D. 548 şi se referă la Theodora, împărăteasa Bizanţului.

…. cancerul de sân se numea în trecut şi „boala călugăriţelor', din cauza numărului mare de călugăriţe afectate de boală. De ce tocmai ele? Pentru că femeile care îşi petrec viaţa în călugărie, ca şi femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces în urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele.

… cancerul mamar este mai răspândit la sânul stâng decât la cel drept, dar nimeni nu ştie exact de ce. Sânul stâng are de 5 – 10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât sânul drept.

… cancerul mamar apare şi la câini şi la pisici, nu numai la oameni. Deși este mai răspândit la câini decât la pisici, la acestea din urma tinde să fie mai agresiv.

și bărbaţii pot face cancer de sân, chiar dacă riscul unui bărbat de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vieţii este de aproximativ 1 la 1000, adică mult mai mic decât al unei femei. Bărbaţii au ţesut mamar, de aceea pot dezvolta cancer mamar.

Sursa foto: canceruldesan.ro