Dependența de spray nazal este reală! Cum o recunoști și cum poți scăpa de ea

Dependența de spray nazal este reală! Cum o recunoști și cum poți scăpa de ea

Dependența de spray nazal este o afecțiune în sine și poartă denumirea de rinită medicamentoasă. Mulți oameni apelează la spray-urile nazale decongestionante pentru a scăpa de secrețiile nazale care blochează căile respiratorii, fără să-și dea seama că pot deveni dependenți de acestea.

Răceala, alergiile și rinita alergică sunt afecțiuni care se manifestă prin rinoree (secreție nazală abundentă) și nas înfundat, iar aceste simptome sunt adesea ameliorate apelând la spray-urile nazale, care se vând cu ușurință în farmacii, fără rețetă medicală, și care au efect rapid.

Folosirea pe termen lung de spray nazal decongestionant duce la dependență

Spray-urile nazale decongestionante au în compoziție anumite substanțe care determină îngustarea capilarelor mucoasei nazale, astfel că secrețiile se reduc în numai câteva minute, dar revin la fel de repede, iar țesutul care căptușește fosa nazală se usucă excesiv. Formulele mai vechi din compoziția spray-urilor nazale decongestionante aveau o acțiune de durată, de aproape 12 ore, dar noile substanțe nu numai că nu mai sunt la fel de eficiente, dar pot să și facă mai mult rău, mai ales dacă sunt folosite mai mult de 5 zile.

Spray-urile nazale folosite pe termen lung chiar pot duce la un soi de dependență, care îl determină pe cel care folosește produsul în mod regulat să devină anxios atunci când acesta îi lipsește. Ingredientele care ar trebui evitate sunt: oximetazolina, fenileprina și xilometazonlina. 

Rinita medicamentoasă poate duce la complicații, cum ar fi atrofierea mucoasei nazale, adică cicatrizarea interiorului nasului, ceea ce se traduce în iritații, sângerări și uscăciune. În cazuri rare, se poate ajunge la perforația de sept nazal, care necesită intervenție chirurgicală de specialitate.

Cum recunoști și tratezi dependența de spray nazal

Simptomele dependenței de spray nazal pot include:

  • senzația de nas înfundat la scurt timp după folosirea spray-ului decongestionant
  • folosirea regulată a unui spray decongestionant, dar care nu își mai face efectul în timp
  • senzație urgentă de a folosi spray-ul de mai multe ori decât este indicat pe ambalaj
  • folosirea zilnică a spray-ului în scopul de a respira normal

Pentru tratamentul dependenței de spray nazal, este indicat să te adresezi medicului, care va întocmi un plan eficient. De multe ori, acesta constă în reducerea graduală a pufurilor de spray utilizate zilnic. Alteori, poate fi vorba despre înlocuirea decongestionantelor nazale tip spray cu unele ce au în compoziție apă de mare sau steroizi, care nu dau dependență și ajută la curățarea blândă a căilor respiratorii nazale.

Spray-urile cu soluție salină sunt recomandate tuturor categoriilor de vârstă, de la copii foarte mici până la bătrâni, ajută la subțierea secrețiilor nazale și la eliminarea acestora cu ușurință. Acestea nu conțin substanțe chimic artificiale, ci un amestec de apă sterilă și sare, uneori și conservanți, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a sporilor de mucegai.

Pe de altă parte, spray-urile nazale cu steroizi (corticosteroizi) calmează inflamația cauzată de un răspuns exagerat al sistemului imunitar, cum ar fi în cazul urticariei, astmului sau alergiilor. Aceste produse încep să acționeze de obicei la câteva ore sau chiar zile de la utilizare. În sezonul alergiilor, în special toamna și primăvara, spray-urile cu corticosteroizi trebuie folosite zilnic de cei care știu că sunt predispuși la reacții alergice și care prezintă simptome precum strănut, nas înfundat sau rinoree (nas care curge).
Chiar dacă reacțiile adverse sunt rare, acestea pot include sângerări nazale, probleme oculare sau dureri de cap. De asemenea, un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a arătat că folosirea spray-urilor nazale cu corticosteroizi la copii poate încetini dezvoltarea acestora. De aceea, astfel de spray-uri se vor folosi la copii doar la recomandarea strictă a medicului.

Sursa foto: 123rf.com