De ce se zbate ochiul stâng când te paște ghinionul! Nu e doar o superstiție

de ce e semn când se zbate ochiul stâng

Noi românii avem multe superstiții legate de privire, de ochi și mai ales de ochiul stâng. Cu toții știm că e semn rău când se zbate ochiul stâng și nu doar noi, românii, credem în această vorbă. Multe alte popoare au superstiții similare, iar la baza lor se află cauze cât se poate de firești. Iată ce spun medicii, dar și psihologii.

 

Multe vorbe și zicale se leagă de ochiul stâng și toate sunt de rău. În tradiția noastră populară se spune că ochii văd multe, dar nu trebuie să își dezvăluie toate secretele. De aceea, nici tu nu este bine să vorbești cu alții când ți se zbate un ochi.

Dacă este vorba despre ochiul drept, va fi de bine. Dacă ți se zbate ochiul stâng, se va întâmpla ceva neprevăzut și neplăcut sau vei avea un mare ghinion, un accident. Ține minte și ce descântec să spui în gând, când ți se zbate ochiul stâng. Fă cruce peste ochiul care se zbate și spune: 'De te bați de bine, să te bați și mâine; de te bați de rău, ferească-ne Dumnezeu!'

Toate acestea nu sunt doar superstiții, pentru că în spatele lor există câteva explicații medicale și psihologice interesante.

Din ce cauze se zbate ochiul stâng mai des

Când ți se zbate un ochi sau amândoi, pentru o perioadă mai lungă de timp, în spatele acestor contracții fine ale musculaturii ochilor stau niște probleme medicale. Oboseala, stresul, suprasolicitarea privirii, probleme cu tensiunea, cafeina, alcoolul sau lipsa de magneziu și calciu se numără printre cele mai frecvente cauze medicale.

Toate aceste probleme sunt legate, însă, de un stil de viață dezordonat, obositor, cu mese sporadice, cu alimente sărace în nutrienții esențiali. În aceste condiții, tot organismul reacționează, iar ochiul stâng se zbate mai des decât cel drept. Imunitatea este compromisă, încep să apară și alte probleme medicale și de aici ghinionul de care se temeau bunicii noștri.

Nu degeaba spuneau că dacă se zbate ochiul stâng ne paște ghinionul, pentru că este posibil să descoperim diverse probleme de sănătate care costă și care nu sunt ușor de tratat.

Ce spune psihologia

Oboseala accentuată este și ea o cauză reală a spasmelor care apar la nivelul ochilor. Iar, din cauza ei, nu este exclus să facem greșeli, să luăm decizii proaste, să ne facem singuri probleme. Așa că de la o greșeală la un mare ghinion nu poate fi decât un pas.